Загадување на Оризарска Река кај Кочани

Жители на селото Грдовци изутринава забележале промена на бојата на водата на Оризарска Река и на дел од одводните канали што поминуваат низ Кочанско Поле, по што реагираа до надлежните инспекциски служби во Општина Кочани.

Share
Прочитај повеќе

Ново загадување на Дебарско Езеро, овој пат кај Мелнички Мост

Регистрирано е ново загадување на Дебарско Езеро, овој пат кај Мелнички Мост, што е втор случај во последните неколку дена.

Share
Прочитај повеќе

Општина Могила со пелети од отпадна слама ги загрева општинската зграда и училиштата

Оваа година се предвидени најмалку 1.000, а најмногу 2.000 бали слама, од кои ќе се произведат пелетите. Во наредниот период ќе се собере преостанатата слама што треба да ферментира за период од 15 до 30 дена.

Share
Прочитај повеќе

Почвата во Велес и околината и натаму загадена, предизвикувач е ридот со згура од тешки метали кај Топилницата

Почвата во Велес и по вршењето на деконтаминацијата со растенија фиторемедијатори сè уште е загадена со тешки метали, покажале лабораториските анализи на стручњаците од ЈЗУ Центар за јавно здравје од Велес. Почвата и натаму ја загадува ридот со згура што се наоѓа во близина на Топилницата. Затоа еколошките здруженија бараат дислокација на оваа згура и координација со земјоделците, eкспертите, невладините организации и надлежните локални и државни институции за да се усвои стратегијата за деконтаминација на почва и да се примени во Законот за почви.

Share
Прочитај повеќе