Во 2023 година ќе се формира Осигурител пул, а веќе од 2024 треба да почне да функционира задолжителното земјоделско осигурување

Законот за задолжително земјоделско осигурување предвидува земјоделците задолжително да платат најмалку 20 отсто од премијата за осигурување, а 20 проценти ќе им плати државата, додека за останатите 60 проценти останува волјата на земјоделците. Но, она што особено ќе биде важно е висината на премиите кои се очекува да бидат пониски од сегашните.

Share
Прочитај повеќе

Дебата со земјоделците од Тетово за Законот за задолжително земјоделско осигурување

Александар Мусалевски од МЗШВ нагласи дека земјоделците не треба да бидат загрижени бидејќи овој Закон е во полза на земјоделците. Со него, сите штети што досега со стариот систем се исплаќале за 2-3 години, со новиот закон ќе се исплаќаат во тековната година кога настанала штетата, објасни Мусалевски. 

Share
Прочитај повеќе

На патниот правец Битола – Ресен задолжителна употреба на зимска опрема за тешки моторни возила

Од 15:10 часот на патниот правец Битола – Ресен преку планинскиот превој Ѓавато се воведува задолжителна употреба на зимска опрема за тешките моторни возила, соопшти Диспечерскиот центар на ЈП „Македонијапат”

Share
Прочитај повеќе