Земјоделски задруги денеска ќе добијат договори за ЕУ грантови

Девет веќе постоечки и осум новоформирани земјоделски задруги од различни региони на земјава денеска ќе ги добијат договорите за финансиска поддршка од ЕУ.

Share
Прочитај повеќе

11 земјоделски задруги добија финансиска поддршка од над 9 милиони денари преку Програмата за рурален развој

Шефот на кабинетот на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Никица Бачовски, истака дека задругите се важни затоа што отвораат пристојни работни места во секторот земјоделството а исто така земјоделците преку здружување стануваат поконкурентни на пазарот.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик за економско здружување на земјоделски стопанства за заедничко вршење на земјоделска дејност

Средствата од оваа Програма се неповратни а ќе можат да се користат за основање и функционирање на земјоделски задруги, за покривање на основните трошоци – административни и технички капацитети, за ангажирање на стручни лица, за просечната плата на управителот исплатена во дејноста во претходната година како и за ангажирање на еден вработен од областа на земјоделските науки и ветеринарство.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик за достава на понуди за избор на консултанти за испорака на обуки за прописи и процедури за регистрација и воспоставување на земјоделски задруги (бр. 1/ЗАМ/2019)

Обуките се наменети за земјоделски стопанства кои имаат намера да формираат земјоделска задруга. Обуките би се спроведувале во периодот од јануари 2019 година до март 2019 година на различни локации во Република Македонија.
Рокот за доставување на понудите е 18.01.2019 г. до 16:00 часот.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Ќе ја подобриме сликата за земјоделските задруги во државата

Во светот во задруги вклучени се една милијарда луѓе. Секој седми жител на ЕУ е член на некоја кооперација.

Share
Прочитај повеќе

Задругите во фокус на Третата сесија на Работната група за земјоделство и рурален развој

Актуелните состојби во работењето на земјоделските задруги се тема на денешната Трета сесија на Работната група за земјоделство и рурален развој од Националната конвенција за ЕУ во Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Мелинда – земјоделска задруга со годишен промет од половина милијарда евра

Melinda е во стопроцентна сопственост на задругарите, 5.200 на број. Збирно, тие се сопственици на 6.400 хектари овоштарници, при што повеќе од половина задругари имаат помалку од 1 хектар овоштарници, а само 10 проценти од задругарите имаат повеќе од 3 хектари.

Share
Прочитај повеќе

Од 50.000 до 80.000 евра за развој и поддршка на земјоделски задруги

Предавачите на сесијата, Драган Перич и Мирослав Ковач, како успешен пример ја претставија земјоделската задруга Златна долина од Славонија, Хрватска. Станува збор за здружување на 13 селани уште во 2001 година, со заедничка ветеринарна амбуланта, млекарница и продажен простор што освен за нивните потреби се користи и од други земјоделци.

Share
Прочитај повеќе

Информативни средби во Битола и Прилеп за проектот „Поддршка за развој на земјоделските задруги во Македонија”

– 06.09.2018 (четврток), 10:00 – 12:00, Битола во НУ Центар за култура – Битола;

– 06.09.2018 (четврток), 16:00 – 18:00, Прилеп во старата Општинска сала.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик бр. 4/ЗАМ/2018 за пријавување интерес за развој на земјоделски задруги

Право на учество имаат сите земјоделски задруги регистрирани во надлежниот регистар на земјоделски задруги.
Рокот за доставување пријави е 15.10.2018 г. до 16.00 часот.

Share
Прочитај повеќе