Грашокот и боранијата најздрави намирници

Грашокот и боранијата  спаѓаат  во  групата на мешункасти растенија и освен како храна  се користат и како лек  за лечење на многу болести. Младиот  зелен грашок е најбогат  со  корисни состојки, а најмногу  го има на пазарите преку летото. Може да  се   вари  со месо како главен оброк , како прилог, се користи и како припрема  за пире и каша, бидејки тогаш  лесно  се вари.

Share
Прочитај повеќе

Грашокот и боранијата најздрави намирници

Грашокот  е богат  со јагленохидрати, фруктоза, бакар, белковини, влакна, растителна маст, а од минерали содржи многу железо,манган,цинк,магнезиум,фолна киселина.

Share
Прочитај повеќе