Николовска во посета на компанијата „ВИПРО“: Продолжуваат активностите околу договорното производство со сериозни преработувачки капацитети

-Преговорите со преработувачите на зелка, ќе продолжат и во следниот период. Со Јован планираме да посетиме и други компании од преработувачкиот сектор и да им го објасниме моделот на договорното производство, а тоа најмногу е враќање на довербата меѓу производителите и преработувачите, затоа што условите се промените, а ова се сега млади и амбициозни земјоделци кои сакаат да имаат сигурен пласман и заработка, рече Николовска.

Share
Прочитај повеќе

Намаленото производство на пролетна зелка во Струмичко ги натера трговците да ги откажуваат нарачките

Иако е крај на бербата во Струмичко, откупната цена на пролетната зелка е 30 денари за килограм, а секојдевно расте побарувачката за неа.

Share
Прочитај повеќе

ДИЗ: Откупната цена на зелката е 20 денари за килограм

Државниот инспекторат за земјоделство секојдневно врши контрола на откупот на рано градинарските производи согласно своите законски надлежности.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа оствари средба со производителите и откупувачите на зелка од Струмица

На средбата се разговараше за почетокот на откупот на пролетната зелка. Се разменија информации за актуелната состојба, за количините на произведена зелка на отворено и во затворен простор, состојбата со пласманот на домашниот и странскиот пазар како и реализираниот извоз од минатата година.

Share
Прочитај повеќе

Нема здравје без зелка

Кога купувате зелка на пазар, изберете ја таа што има тенки лисја свиткани во тврда глава и без големи вени.

Share
Прочитај повеќе

Владата донесе интервентна мерка во износ од 3 денари по килограм за продадена зелка во периодот од 5 април до 5 мај 2020 година

Финансиската поддршка во износ од 3 денари по килограм, ќе се исплати за количини кои се продадени во периодот од 05. април до 05. мај 2020 година.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Со интервентна мерка ќе се покријат загубите на производителите на зелка

Интервентната мерка ќе биде за продадена зелка во периодот од 1-ви април до 30-ти април 2020 година, а  заради стабилизирање на пазарот со зелка, бидејќи во месец април поради вонредната состојба предизвикана од коронавирусот дојде до дестабилизација на пазарот и големо намалување на побарувачката и на откупната цена.

Share
Прочитај повеќе

Откупната цена на зелката до 20 април – минимум 15 денари за килограм

Откупната цена на зелката до 20-ти април ќе биде минимум 15 денари за килограм, ова денеска беше договорено на состанокот што министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, го одржа со откупувачите на зелка.

Share
Прочитај повеќе

За 28 отсто е зголемен извозот на зелка годинава споредено со минатата година

Конкретно, од почетокот на годинава, според податоците од Царинската управа, се извезени 17.018 тони зелка, за разлика од лани истиот период кога се извезле 13.278 тони зелка. Само во период од 27-ми до 29-ти март, од нашата држава се извезени 1.676 тони зелка, што е повеќе од истиот период лани кога извозот на зелка бил 1.001 тон.

Share
Прочитај повеќе

Занимливости за зелката

Витаминот Ц од зелката се споредува  со оној од цитроните, така што има дури 50 милиграми на 100 грама.

Share
Прочитај повеќе