Намален откупот и продажбата на земјоделски производи

Во првото тримесечје од 2023 година, откупот и продажбата на земјоделски производи изнесува 3 136 295 илјади денари и во однос на истиот период од претходната година се намалени за 35.3 %, соопшти Државниот завод за статистика.

Share
Прочитај повеќе

Се очекува одлука од Владата за корекција на замрзнатите цени кај зеленчукот и овошјето

Владата денеска треба да донесе одлука со која ќе се ревидираат дел од замрзнатите цени на овошјето и зелечнукот. Како што најави министерот за економија Крешник Бектеши, ниту еден од производите опфатени со одлуката нема да биде поскап од 100 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

За 23,1 отсто зголемени откупот и продажбата на земјоделски производи

Во четвртото тримесечје од 2022 година, откупот и продажбата на земјоделски производи изнесуваат 9 344 551 000 денари и во однос на истиот период претходната година се зголемени за 23,1 отсто.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците сѐ помалубројни, цените на пазарите сѐ повисоки

„Од година во година очигледен е растот на цените на земјоделските производи, а овошјето и зеленчукот на пазарите и во екот на сезоната имаат цени како на почетокот на пролетта“, велат производителите, и додаваат дека не може да се очекува значително намалување на цените, бидејќи сѐ поголем број на површини не се обработуваат, а бројот на земјоделци е сѐ помал и помал.

Share
Прочитај повеќе

Откуп и продажба на земјоделски производи во првото тримесечје од 2021 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2021 година, откупот и продажбата на земјоделски производи изнесува 4 668 764 илјади денари и во однос на истиот период од претходната година е зголемен за 9.3 %.

Share
Прочитај повеќе

Во Тиквешијата ќе се постават мерни станици за временските услови и поквалитетно земјоделско производство

-Земјоделците ќе добиваат информации за временските услови и совети кога е вистинско време да вршат заштита на земјоделските култури од болести и штетници. Вакви мерни станици веќе има поставено компанијата „Гоце Делчeв“ и во местата каде се поставени има заштеда во пестициди од околу 30-40%. Со овој проект ќе се користат помалку препарати, а ефектот ќе биде многу поголем, рече Јанчев.

Share
Прочитај повеќе

Откуп и продажба на земјоделски производи, трето тримесечје од 2019 година

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: житата, градинарските растенија, добитокот и млечните производи, а намалување е забележано кај: индустриските растенија, фуражните растенија, овошјето, грозјето, алкохолните пијалаци, живината, јајцата, млекото, кожата и волната и рибата.

Share
Прочитај повеќе

Раст од 5,9 отсто на откупот и продажбата на земјоделски производи во првото тромесечие

Зголемената поддршка за земјоделците, помошта за младите земјоделци, зголемените субвенци и нивната неселективна и навремена исплата придонесуваат за зголемено и поквалитетно земјоделско производство конкурентно на домашниот и странските пазари.

Share
Прочитај повеќе

Поврзување на македонските земјоделски производи со блискоисточните пазари

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, денеска оствари средба со господинот Али Ал Раис, вице претседател на Qatar Airways, на која ги разгледаа можностите за позиционирање на македонските земјоделски производи на тамошниот пазар.

Share
Прочитај повеќе