Николовски:Објавен нов јавен повик од ИПАРД II

Почетокот на преговорите на Македонија со Европската Унија носи убави вести за нашиот агро сектор.

Share
Прочитај повеќе

Нов дополнителен рок од 15 дена за сите заинтересирани за искористување на средства од ИПАРД 2, Мерка 7

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги информира сите заинтересирани за добивање на финансиска поддршка од ИПАРД 2, мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“, дека се дава дополнителен рок од 15 дена за доставување на апликациите за добивање на финансиска поддршка преку оваа мерка од ИПАРД 2 програмата.

Share
Прочитај повеќе

Објавен Јавниот повик за Мерка 7 од ИПАРД II програмата – Еве кои се условите и за кои приоритетни сектори можете да аплицирате

Врз основа на член 9 став 1 точка б од Законот за ратификација на Секторската спогодба
меѓу Владата на Република Македонија и Европската комисија за воспоставување на
одредби за управување и спроведување на финасиската помош на Унијата за Република
Македонија според Инструментот за претпристапна помош во областа на политиките за
„Земјоделство и рурален развој” (ИПАРД)

Share
Прочитај повеќе

„ Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“

Тече подготвителниот период за подготвување на потребна документација за повикот што наскоро ќе биде објавен и ќе може да се доставуват апликации.

Share
Прочитај повеќе

Нови 13,3 милиони евра од ИПАРД 2

-Рокот за аплицирање почнува од сабота, 28 декември, и ќе трае до 11 февруари. Вкупно на располагање на овој јавен повик се ставени 13.352.375,68 евра. Со ова, Владата, Министерството за земјоделство и Платежната агенција уште еднаш потврдуваат дека силно се фокусирани на развој и унапредување на преработувачките капацитети во агро секторот.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Преку мерките од ИПАРД 2 и од националните програми ќе го поттикнеме производството на преработки од праз

„Ние како ресорно министерство ќе бидеме отворени за помош во делот на промоцијата и модернизирањето на производството. Ќе ги поттикнеме бизнисмените да инвестираат во преработка на празот, посебно како состојка во многу зачини и преку сушење, што ќе овозможи оваа култура да ја има на пазарот цела година и да се извезува. Во тој дел бизнисмените кои сакаат да инвестираат ја имаат поддршката од Владата, како преку националните програми, така и преку ИПАРД 2 програмата, со цел да се амортизираат вишоците од производството на праз, но и за добивање на преработки, изјави Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Димковски и Бабовски во посета на винарница во Росоман: Со мерките од ИПАРД 2 се јакнат постоечките погони и се отвораат нови преработувачки капацитети

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, денеска ја посетија винарницата „Мовино“, во Росоман, којашто е корисник на мерките од ИПАРД 2 програмата.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Со европски средства од ИПАРД 2 и владина поддршка обезбедуваме развој на преработувачката индустрија

-Ме радува што на првиот повик од ИПАРД 2 програмата се склучени 950 договори од кои што 760 договори се веќе реализирани односно тоа се инвестиции во износ од 8,3 милиони евра“, изјави Николовски, додавајќи дека претходниот месец завршија два нови јавни повика од ИПАРД 2 програмата, на кои вкупно се поднесени околу 1.200 барања, чии што износ на инвестиции надминува 33 милиони евра. 

Share
Прочитај повеќе

Започна реализацијата на проектите од мерката “Инвестиции во материјални средства во земјоделски стопанства“ од ИПАРД 2

Ми беше задоволство да присуствувам на поставувањето на камен темелник на фабрика за добиточна храна во општина Лозово. Вкупната инвестиција за овој проект е над 1,4 милиони евра, од кои околу 660 илјади евра се пари од ИПАРД 2 програмата, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе