Министерот Димковски ги повикува сите производители на земјоделски производи и традиционални специјалитети, да ги заштитат своите производи

Министерот за земјоделство, Трајан Димковски, денеска од Дојран ги повика сите производители на земјоделски производи и традиционални специјалитети, да ги заштитат своите производи со „Ознака за потекло“, „Географска ознака“ и „Ознака за гарантиран традиционален специјалитет” и да аплицираат на отворениот јавен повик кој завршува на 2. август.

Share
Прочитај повеќе

Во Србија започна бербата на малини

Почетната цена е 180 динари или околу 94 македонски денари, овоштарите се надеваат дека цената ќе биде поголема, но тие се задоволни и од оваа цена. Квалитетот на овогодишните малини, со оглед на големата количина на врнежи во претходниот период, е добар.

Share
Прочитај повеќе

Занимливости за зелката

Витаминот Ц од зелката се споредува  со оној од цитроните, така што има дури 50 милиграми на 100 грама.

Share
Прочитај повеќе

Тиквата е корисна од плодот до коренот

Тиквата  е богата со вода, растителни влакна, протеини и витамини, а се користи за  подготовка на супи, пити, вкусни сосови, сокови, џемови или едноставно печена во рерната.

Share
Прочитај повеќе

Велика Британија ќе плаќа на земјоделците за здрави почви

По Brexit, земјоделците нема да бидат платени за сопственост на земјиштето, туку ќе им бидат обезбедени средства за заштита на животната средина и употреба на еколошки практики во земјоделството. Во моментов, почвата содржи три пати повеќе јаглерод од атмосферата.

Share
Прочитај повеќе

Почнува откупот на тутунот

Според тутунските здруженија, родот годинава е околу 24.000 тони. Се очекуваат повисоки откупни цени зашто тутунот е со висок квалитет каков што немало со години.

Share
Прочитај повеќе

Кои се карактеристиките на овците Романов и како до успешно одгледување

Овцата Романов, настанала во Русија во 19-от век, по долината на реката Волга. Името го добила по областа Романово-Борисоглебск. Порано се правел избор на овците, кои се користеле за приплод и ден денес оваа овца е една од најплодните раси на овци во светот. За сите словенски народи, главниот вид конзумно месо е свинското месо, иако нашите прадедовци биле многу активни во одгледувањето на овците. Овие животни не се толку многу атрактивни поради месото, туку поради нивната убава, ретка и топла волна.

Share
Прочитај повеќе

Навалување на класот пченица

Навалувањето на пченица може да биде предизвикано од разни причини. Се манифестира на таков начин што растенијата помалку или повеќе се навалуваат.

Share
Прочитај повеќе

Проретчување на плодовите кај овошјето

Проретчувањето е мерка што ја користат овоштарите, како би овозможиле стеблата умерено да раѓаат, за да бидат квалитетни плодовите кои ќе останат на дрвото, како и да го заштитат плодот од кршење и пукање поради прекумерна плодност. Некои видови на овошје сами ги отфрлаат одредени плодови и така сами прават проретчување.

Share
Прочитај повеќе

ЕУ забранува продажба на исти производи со различен квалитет

– Повеќе од 80 отсто од граѓаните сметаат дека големите корпорации нè третираат како граѓани од втор ред. Тоа се бројки што ги добив кога го правев првото истражување на квалитетот на нашиот и на германскиот пазар со Хрватската агенција за храна – истакна Борзан. 

Share
Прочитај повеќе