Интензивно се гради браната Конско, досега 60 отсто од изградбата е завршена

-Со оваа брана ќе се создадат неопхопдните услови за дополнителен развој на земјоделството, зголемување на производството на храна со намалени и  конкурентни цени, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Започна изградбата на браната ХС Конско, најголем инфраструктурен зафат во овој регион во последните 50 години

Браната Конско ќе обезбеди вода за наводнување на земјоделските површини од овој регион во сушниот период, кога водата е најпотребна. Во моментот, од можните 12.326 хектари обработлива површина во овој регион едвај се наводнуваат 2.632 хектари. Реалноста е дека во моментов има доволно вода само за околу 1.500 хектари.

Share
Прочитај повеќе