Подготовка на почвата за садење краставици

Нанесувањето на црна фолија може да резултира со порана берба за 7 до 14 дена, а нанесувањето на прозирна за најмногу 21 ден.

Share
Прочитај повеќе

Променливи откупни цени на градинарските култури во Струмичко

– Покрај доматите, добра цена има и зелената пиперка од сортата „куртовска капија“, која се откупува 25 денари за килограм. Цената на краставиците се движи од 15 до 20 денари, а зелката се откупува од осум до 10 денари за килограм, вели Благој Витанов, откупувач од Струмица.
 

Share
Прочитај повеќе

Доматите и краставиците од Струмичко се извезуваат во Бугарија, Романија, Украина и поранешните југословенски републики

– Долгата краставица се откупува за 40 денари, доматите 60, пролетната зелка 20 и пиперките за 60 денари за килограм. Бугарите и Романците земаат зелка и домати, исто така и Украина. Помали количини од домати и краставици се извезуваат на просторот на поранешните југословенски републики. За лутата пиперка најмногу побарување има во Србија, каде досега е пласирано 90 отсто од прозводството, информира Блажо Витанов, трговец од Струмица.

Share
Прочитај повеќе

Краставиците со реални цени на зелените пазари

– Краставицата има реална цена, но доматот многу го бараат за извоз и родот не е многу голем. За него ќе се почека најверојатно три седмици за да може секој да си го дозволи – коментира продавач од скопскиот зелен пазар „Буњаковец“.

Share
Прочитај повеќе