Асоцијацијата на земјоделци против нови цени на лебот

 Асоцијацијата на земјоделци на Македонија не се согласува и остро реагира на најавата за зголемување на цената на лебот и на белите печива.

Share
Прочитај повеќе

Лебот во Норвешка се продава за 3 евра

Лебот дефинитивно е најскап во Норвешка (3 евра), Луксембург (2,20), Данска (2 евра), на Исланд (2 евра), во Австрија (1,7 евра).

Share
Прочитај повеќе

Намален увозот на пченица од Србија

Пченицата е стратешки производ во Република Македонија и сеуште голем број на земјоделците произведуваат пченица на мали површина. Според последниот извештај на Држаниот завод за статистика површина засена со пченица се  80.924 ха (односно 34 % од вкупната земјоделска површина)  од која 64.706 ха се индивидуален сектор, а 16.218  се деловни субјекти и 104.853 мали земјоделски стопанства произведуваат пченица.

Share
Прочитај повеќе

Mакедонците годинава изеле повеќе леб од лани

И анкетата и статистиката покажуваат дека Македонците се лебари, но можат да преживеат без месо. На македонската трпеза најзастапено е пилешкото. Годишно, едно домаќинство јаде 45 килограми пилешко и 22 килограми свинско месо.

Share
Прочитај повеќе

Пробиотскиот леб е сѐ повеќе баран во светот

И покрај бројните продукти на пазарот, треба да се одбере и консумира разновидна храна која ги содржи сите макро и микро-нутриенси. Пробиотиците се растителни влакна кои ги поддржуваат растот и нормалната активност на цревната микрофлора, со што воедно помагаат при зачувување на општото здравје.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Промена во цената има само на еден тип на леб, ќе се интервенира доколку дојде до пораст на цените и на останатите типови леб

Доколку дојде до драстично зголемување на цените и на другите типови на леб, што би влијаело врз поскапување на животниот стандард, МЗШВ веднаш ќе интервенира преку Агенцијата за стокови резери, која што по жетвата направи јавна набавка од 13.000 тони пченица. На тој начин ќе се интервенира на пазарот за стабилизирање на цената на лебот. 

Share
Прочитај повеќе

Лебот се произведува во согласност со нормативите

– Годинава се спроведени 596 инспекциски контроли во објекти за производство и промет на леб и бели печива, при што се извршени девет лабораториски испитувања, кои исто така не покажаа отстапувања. Во минатите години лабораториското тестирање на лебот што се пласира на пазарот во Република Македонија беше вршено во согласност со Програмата за мониторинг на безбедноста на храната, при што во ниту една испитана мостра не беа евидентирани отстапувања – информираат од АХВ.

Share
Прочитај повеќе