Mакедонски органски лешник прв пат се извезува на швајцарски пазар

Швајцарската програма за зголемување на пазарната вработливост – ИМЕ ги поврза „Нелкоски органик“ со добропознатиот швајцарски ланец на супермаркети „Coop“, заинтересирани за органски лешник од Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

За висок принос на лешникот, потребно е адекватна фолијарна прихрана

Од јуни до август, садниците со лешник, треба фолијарно да се прихранат, за да се постигне висок принос. Пред подигнувањето на самиот насад, се препорачува анализа на земјиштето, како би се оплеменило со потребните елементи.

Share
Прочитај повеќе

Лешник – Одлична цена, сигурен откуп!

Ако сакате сигурна и добра заработка, почнете да одгледувате лешници!

Share
Прочитај повеќе

Исламовиќ: Од седум дена, доволни се два за работа на плантажата

-Фармата ја одржувам со дозволените пестициди за ЕУ. Доколку го пробате мојот лешник, не би поверувале, како да сте изеле лажичка Нутела, вели Исламовиќ, кој веќе испратил примероци за анализа во Швајцарија и добил позитивен одговор. Швајцарците не можеле да поверуваат дека има такво нешто и дека расте на Балканот.

Share
Прочитај повеќе

Шест овошки со голема заработка

Лешникот е најисплатлива овошка на нашите простори. Ако го засадите, по пет до десет години можете да очекувате профит. 

За вишната се потребни 10.000 до 15.000 евра за подигање на насад со најсовремена технологија, а цената скока во бербата и секако се исплати. 

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на лешник од сортата “Ран Трапезундски”

Ран Трапезундски е сорта создадена во Турција.
Зрее до 15-ти август.
Плодовите се мали до средни, овално заоблени со препознатлив врв.

Share
Прочитај повеќе

Совети за зимска резидба на лешник

При резидба на лешникот теба да се обрне внимание на цветните папки кои се формираат на периферијата и врвовите од крошната, бидејки тие се најосветлени делови и од таа причина неопходно е да се изврши проредување на крошната, а посебно внимание да се посвети на внатрешниот дел.

Share
Прочитај повеќе