Во Србија започна бербата на малини

Почетната цена е 180 динари или околу 94 македонски денари, овоштарите се надеваат дека цената ќе биде поголема, но тие се задоволни и од оваа цена. Квалитетот на овогодишните малини, со оглед на големата количина на врнежи во претходниот период, е добар.

Share
Прочитај повеќе

Кога е подобро да се засадат малини, во есен или во пролет?

Есенското садење дава најдобри резултати, бидејќи засадените садници обично се влажни   а коренот се развива за време на топлите зимски денови. Есенското садење е далеку подобро од пролетното, а садењето малини во доцната пролет може да биде неповолно. Садниците мора да бидат високи најмалку 30 см.

Share
Прочитај повеќе

Ракија од малини? Да, и тоа е можно!

– Ставив 70 килограми ферментирана капина во тенџере, потоа додавам 10 килограми шеќер растопен во 30 литри топла вода и потоа сето тоа добро се меша .Ферментацијата започнува веднаш по мешањето. По три недели смесата оди во котел и почнува да се пече (дестилира). Еден котел со таков состав произведе 18 литри ракија. Истата постапка се користи за подготовка на малина, црница, јагода, банана.

Share
Прочитај повеќе

Бербата на малини е во тек

Оние кои засадиле големи површини со малини имаат сериозен проблем затоа што берачи нема. „Црвеното злато“ мора навреме да се бере. 

Share
Прочитај повеќе

Малините ги заменуваат земјоделските култури во Полошко

Се повеќе луѓето кои се занимаваат со земјоделство и сточарство во Полошкиот регион започнуваат со одгледување малини. Наместо нивите и имотите со луцерка, компири и слично, се засадува малина, која се смета за доходовна култура, а пласманот е претежно за странските земји. Со единствениот откупувачки центар ЛК „Распбери“ лоциран во тетовско Јанчиште сè повеќе земјоделци се договараат да произведуваат малини и да бидат нивни кооперанти.

Share
Прочитај повеќе

Овоштарство – календар за месец април

Овој месец започнува интензивната заштита на растенијата кај овошните видови.
Првиот третман, во текот на самиот почеток на вегетацијата има за цел да не се дозволи
масивен развој на болестите и штетниците. Исто така, во овај период почнува и обработката на почвата за уништување на плевелите.

Share
Прочитај повеќе

Малините – одличен агро бизнис

Станува збор за инвестиција од околу 10.000 евра за еден хектар која всушност е двојно помала затоа што може да се искористи државна субвенција за подигнување нови овошни насади која е 50% од инвестицијата. Toa значи дека реалното вложување чини 5.000 евра. Од првата берба која е година и половина од садењето на малините, ако се одгледува како што треба, ќе има род од околу 20 тони. Тие 20.000 килограми ако се продадат по цена од едно евро, колку што беше ланската цена, изнесува 20.000 евра. Од оваа сума околу 6.000 евра се за берачите, а останатите 14.000 евра се чиста заработка затоа што државата го субвенционира и одржување на самите насади.

Share
Прочитај повеќе

Совети: Како да ги сочуваме плодовите на малините?

Плодовите на малината се класифицираат според нивниот квалитет во три категории: плодови со екстра квалитет, плодови од 1-ва класа и плодови од 2-ра класа.

Share
Прочитај повеќе