За 122 денари во март зголемени основните трошоци на едно семејство

За 122 денари се зголемиле основните трошоци на едно четиричлено семејство во март во однос на јануари, а за 70 денари во однос на февруари, покажуваат најновите податоци на синдикалната кошничка што ја изработува Сојузот на синдикати на Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Времето денеска ќе биде променливо облачно, студено и ветровито

Претпладне во северните и источните делови со повремени врнежи од снег со послаб интензитет. Ќе дува засилен северен ветер, кој во источните делови и вдолж Повардарието ќе достигнува брзина и над 60 километри на час. Минималната температура ќе биде во интервал од -7 до 0, а максималната од 4 до 12 степени.

Share
Прочитај повеќе

Лозарство – Календар за месец март

Во март се засадуваат нови лозја. За таа цел се избира здрав посадочен материјал и
растојанија кои овозможуваат нормален развој на лозата и спроведување потребните
агротехнички мерки.

Share
Прочитај повеќе

Поледелство – Календар за месец март

Се припрема почвата за сеидба на раните пролетни култури. Во тек e или привршува прихранувањето на есенските култури.

Share
Прочитај повеќе

Водостоите на реките и езерата повисоки од просекот за март

Водостоите на реките во земјава се повисоки од просекот за март, а единствен исклучок е Црна Река на мерното место Новаци каде нивото е за една третина пониско од вообичаеното.

Share
Прочитај повеќе

Пчеларство – календар за месец март

Месец март е првиот пролетен месец. До крајот на месецот се врши главниот
пролетен преглед. Неопходно е да се направи при температура на воздухот над 14°С.

Share
Прочитај повеќе

Козарство – календар за месец март

По втората недела може да им се даваат висококвалитетно сено и концентратни смески. Растот на јарињата во првите месеци зависи исклучиво од млечноста на приплодните кози.

Share
Прочитај повеќе

Овчарство – календар за месец март

Дневно на овца треба да се обезбеди 1,5 – 2,0 килограми сено. Објагнетите овци се хранат и со концентрирана сточна храна од 0,4 – 0,6 килограми во зависност од млечноста. Во
присуство на друг вид на храна (тикви, моркови, компири и сл.) може да се вклучат во дажбите до 2-3 кг на ден.

Share
Прочитај повеќе

Овоштарство – календар за месец март

На дрвја кои раѓаат и плодоносат, но се со послаб вегетативен раст, треба да се изврши посилно скратување на родните гранчиња. И обратно при поразвиени дрвја,
скратувањето на родните гранчиња е послабо.

Share
Прочитај повеќе

Градинарство – календар за месец март

Во март се садат: домати, пиперки, модар патлиџан – (средно – рано производство)
аспарагус, праз, зелка-рана на отворени леи, рен – во полутопли оранжерии.

Share
Прочитај повеќе