Нови мерки, иновации и 200 милиони евра поддршка за конкурентно земјоделство, најавува Владата

Владата најавува и навремена исплата на директната поддршка: 30 отсто од висината на основните мерки 30 дена по аплицирањето и 70 проценти според календарот на исплата. Календарот ќе се регулира со закон, за земјоделците точно да знаат кога можат да ги очекуваат средствата.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа одржа средба со одгледувачите на овци

Согласно заклучоците од денешниот состанок, министерот Хоџа ќе ја информира Владата за барањата на одгледувачите на овци, со цел изнајдување на дополнителни средства наменети за поддршка на подсекторот овчарство.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Земјоделци, работевме заедно со Вас и за само две и пол години направивмe многу

– Ја воведовме зелената нафта, 200 милиони денари завршија назад кај 55.000 земјоделци.
Сега покриваме 50 проценти, а во наредниот мандат ќе ја покриваме целосно.100 проценти! Зелената нафта ќе биде целосно бесплатна, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Димковски во Виница: Грантовите од 10.000 евра на мали фарми и семејни винарници ќе бидат ставени на располагање до крајот на 2020 година

-Навистина е убаво чувството да се посетат и видат фарми кадешто, трендовите со свињарство, краварство и овчарство се во нагорна линија, истакна Димковски. 

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Нафтата што се користи за земјоделска механизација ќе биде 100% покриена од државата

Мораме да одиме напред. Во големото друштво на Европската Унија мора да си го најдеме нашето место. А земјоделството е една од гранките што носи такви предности. Она што ќе не направи достојни за тоа друштво и она што ќе ни даде вредност, ќе не направи различни.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Нови кланици, откупни центри, млинови, млекари, преработувачки капацитети – тоа е тоа што и треба на македонската економија

-На тие 2.200 хектари и понудената инвестиција од 11,5 милиони евра во наредните пет години ние ќе имаме нови кланици, нови откупни центри, нови млинови, нови млекари, нови преработувачки капацитети. Тоа е тоа што и треба на македонската економија и земјоделието – додадена вредност на основниот производ. Значи не е доволно само да квантизираме, многу е важен и задоволувачкиот извоз, истакна Бачовски.

Share
Прочитај повеќе

Сеидбата на ориз е во завршна фаза, откупната цена оваа година највисока досега

Во Програмата за 2020 година, беа зголемени субвенциите по обработлива површина со задолжително користење на сертифициран семенски материјал од 12 000 денари на 25 000 денари а за оние производители на ориз без задолжителна употреба на сертифициран семенски материјал, субвенциите беа зголемени од 6000 денари на 18 000 денари.

Share
Прочитај повеќе

Трет пакет економски мерки за земјоделскиот сектор

– Долгогодишен закуп на пасишта
– Ставање во функција на целокупното земјоделско земјиште, преку окрупнување на парцелите
– Финансирање на стартап фарми и винарии
– Проект “Модернизација на земјоделството” – 50 милиони евра преку Светска Банка

Share
Прочитај повеќе

Неповратни 10.000 евра за започнување на семеен агробизнис

Грантовите освен за вино, млеко и месо наменети се и за производство на нетрадиционални производи како што се – ароматични, лековите и зачински билки.

Share
Прочитај повеќе

Љупчо Николовски: Сo субвенции за осигурување и мерки за заштита од град, го штитиме родот на земјоделците

Продолжуваме и натаму да се грижиме за вас земјоделци, да ве следиме во работата на терен и да реагираме со добри мерки кои ќе ви донесат сигурност во производството и поголем профит.

Share
Прочитај повеќе