Од утре се воведува делумна забрана за движење во шуми и шумско земјиште

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по барање на ЈП „Национални шуми“ – Скопје, согласно член 57 став 2 од Законот за шумите, даде согласност за воведување делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште во периодот од 6:00 до 20:00 часот.

Share
Прочитај повеќе

Дополнителни 3.769 хектари ставаме на располагање за земјоделците, распишуваме два нови огласи за закуп на земјоделско земјиште над 3 хекатри

Владата на   52 седница донесе одлука со која се распишуваат уште два нови јавни огласи за доделување на државно земјоделско земјиште над 3 хектари.

Share
Прочитај повеќе

Информирање на јавноста со цел предупредување на правните и физички лица кои сакаат да се стекнат со закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост

Ова информирање на јавноста има за цел да ги предупреди правните и физичките лица кои сакаат да се стекнат со закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Преку измените на Законот за земјоделство и рурален развој младите фармери ќе добијат 40% аванс за стартап грантовите од 20.000 евра

Преку измените на Законот за земјоделство и рурален развој за прв пат воведуваме авансна исплата на субвенциите од оваа година. Исто така за прв пат во 2022 година ќе се исплатат субвенции од програма од 2022 година.

Share
Прочитај повеќе

Илиевски за штетите од невремето

На вчерашната седница на Советот на општина Битола, била прифатена иницијативата на советникот Методија Илиевски од СДСМ за дополнување на нови членови, односно експерти од сферата на земјоделството во комисијата за штети од елементарни и други непогоди.

Share
Прочитај повеќе

Доделени договорите за набавка на модерни системи за наводнување

Во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство беа доделени договорите за набавка на модерни системи за наводнување, конструкција на бунари и други зафати на површински води.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: На 20-ти мај истекува рокот за аплицирање на јавниот повик за поддршка при набавка на трактор

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги известува сите земјоделци дека истекува рокот на јавниот повик за користење на средства за набавка на трактор.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ:Се грижиме за секој земјоделец, вода во каналите има, лозарите нека не потпаѓаат на политички мотивирани протести

Сакајќи граѓаните да ја знаат вистината, министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, чувстува потреба да реагира на  протестoт на лозарите.

Share
Прочитај повеќе

Потсетување до сите сточари, во тек е повикот за набавка на силоси

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги потсетува земјоделците – сточари дека во тек е јавен повик за набака на силоси за сточна храна со капацитет до 25 тони од мерката 121 „Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства“, подмерка 121.9 – Набавка на силоси.

Share
Прочитај повеќе

Николовски од манифестацијата Ден на Станушуна во Кавадарци: Историска поддршка за малите винарии, прифатено 61 барање за грантот до 10.000 евра

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски  во Кавадарци присуствуваше на манифестацијата Ден на Станушуна, автохтона сотра на вино подготвена од тиквешките семејни винарии, каде имаше и свое обраќање. 

Share
Прочитај повеќе