Николовски: Обезбедуваме 600.000 денари поддршка за набавка на опрема за производство, пакување и продажба од праг, а за малите дестилерии до 300.000 денари по корисник

Заедно со малите производители на храна, членови на Здружението Алијанса на премиум производи министерот Љупчо Николовски одржа конструктивна средба на која ги информираше за новата програма за мали производители на храна, мали винарии и дестилерии.

Share
Прочитај повеќе

Николовски-Паолучи – Проект за модернизација на земјоделството финансиран од Светска банка

-Денеска се сретнав со Масимилијано Паолучи, шеф на Канцеларијата на Светска банка во Република Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Ниту една обработлива површина не смее и нема да остане незасадена, ѓубрива за сеидба и прихрана ќе има, субвенциите и интервентниот фонд се во функција на земјоделците

Mинистерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски одржа состанок со потсекторската група за уредување на пазарот на жита, во којашто членуваат претставници од секторите од МЗШВ, од земјоделските здруженија, стопанските комори, Факултетот за земјоделски науки и храна, Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството.

Share
Прочитај повеќе

Николовски од Црквино: Потпишани 103 договори за досега највисока набавка на високопедигриран добиток, преку Програмата за рурален развој

„Ова е година имаме најголема набавка на високопедигрирани грла добиток, со висок генетски потенцијал, преку Програмата за рурален развој. Ова е вест која ме прави горд на сè она што посветено и мотивирано го работиме како министерство заедно со сточарите и Платежната агенција“, изјави министерот за земјоделатво,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски при  посетата на фармата „Бони Фарм“ во велешкото село Црквино.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Земјоделците да ги искористат новите интервентни мерки, заеднички да овозможиме одржливо и зголемено домашно производство на стратешките земјоделски култури

Во период на светска криза, на затворени пазари, наша обврска е да создадме услови за што поголемо домашно производство на стратешките земјоделски култури, затоа и донесовме сет мерки за поддршка на земјоделците, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски на  брифинг со медиумите.

Share
Прочитај повеќе

Николовски од Белград: Саемот „Агро Белград 2022“ и иницијативата „Отворен Балкан“ се основа за зголемена трговска размена на земјите од регионот

На покана на српскиот министер за земјоделство и вицепремиер Бранислав Недимовиќ, денеска во Белград министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, го посети саемот „Агро Белград 2022“.  

Share
Прочитај повеќе