Средба на министерот Арјанит Хоџа со амбасадорката на Сојузна Република Германија, Анке Холштајн

Министерот Хоџа потенцираше дека во преговарачкиот процес со ЕУ помошта и искуството на Германија е исклучително значајно за нашата држава, како и за исполнување на препораките од извештајот на ЕК во делот на земјоделството и руралниот развој, фитосанитарната политика и рибарството.

Share
Прочитај повеќе

Премиерот Заев со министерот Хоџа утрe на средба со лозарите во Кавадарци

Утрешната средба со лозарите во Кавадарци е само уште една во низата средби, консултации и состаноци со сите чинители во овој процес. Откупот на грозјето останува во фокусот на Владата и ресорното министерство.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Заедно и посветено ќе работиме во насока на развој и унапредување на земјоделството

Денеска, новиот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Ајранит Хоџа, заедно со генералниот секретар, Нефрус Челику и шефот на кабинет Дритан Рамадани, одржаа работен состанок со државните советници, директори на управи и раководители на сектори и одделенија.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Техничката Влада нема да ја закочи исплатата на субвенциите

Димковски потенцираше дека во овие две и пол години се зголемија субвенциите, се воведоа развојни мерки, и се направи ревизија на државното земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Институциите постапуваат согласно законите и нема да се штити криминал

За нерегуларностите на концесионерот на Охридското езеро, МЗШВ изминатиов период доби, многу поплаки и од граѓаните. МЗШВ соодветно реагираше до ДИЗ, Пазарен инпсекторат, Трудов инспекторат и Агенцијата за храна и ветеринарство за да се извршат  итни инспекциски контроли на терен.

Share
Прочитај повеќе

Со модернизација на земјоделството до подобар пласман на европските пазари

Изградбата на современ откупно дистрибутивен центар во Ресен е потребен за да се надмине проблемот со складирање и чување на земјоделските производи, пред се јаболката што ќе доведе кон стандардизирано производство и комерцијализација на домашен и меѓународен пазар, додека пак, откупно дистрибутивниот центар во Струмица ќе се фокусира на главните култури произведени во регионот, како што се домати, зелка и пипер.

Share
Прочитај повеќе

Потпишани договори со КфВ од 107,6 милиони евра за Програма за наводнување и Проектот за енергетска ефикасност на студентски домови

-Целта на оваа Програма е зголемување на наводнуваните обработливи површини и зголемување на земјоделското производство преку достапност и ефикасно користење на водните ресурси. Воедно, планираните инвестиции преку оваа Програма ќе овозможат и производство на електрична енергија што ќе придонесе за ефикасно функционирање на ХС Лисиче – рече министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Димковски оствари работен состанок со директорот на ЈП за стопанисување со пасишта Љурзим Фејзулаи

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, оствари работен состанок со директорот на Јавното претпријатие за стопанисување со пасишта Љурзим Фејзулаи.

Share
Прочитај повеќе

Месната индустрија “НИКСИ” е доказ дека земјава има институционален капацитет и знаење за реализација на големи проекти

Оваа компанија остварува производство со капацитет од 1500 кг. на дневно ниво и при тоа за своите месни преработки, користи свежо месо од домашни добавувачи, а само 10% од увоз.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски ја посети млечната индустрија ,,Бучен Козјак“

Од 2013 година „Бучен Козјак“ го пренесе целокупното свое работење (одделението за набавка и прием на млеко, производството и администрацијата) на нова локација, во современ индустриски објект изграден според стандардите за ваков вид дејност.

Share
Прочитај повеќе