Димковски: Институциите постапуваат согласно законите и нема да се штити криминал

За нерегуларностите на концесионерот на Охридското езеро, МЗШВ изминатиов период доби, многу поплаки и од граѓаните. МЗШВ соодветно реагираше до ДИЗ, Пазарен инпсекторат, Трудов инспекторат и Агенцијата за храна и ветеринарство за да се извршат  итни инспекциски контроли на терен.

Share
Прочитај повеќе

Со модернизација на земјоделството до подобар пласман на европските пазари

Изградбата на современ откупно дистрибутивен центар во Ресен е потребен за да се надмине проблемот со складирање и чување на земјоделските производи, пред се јаболката што ќе доведе кон стандардизирано производство и комерцијализација на домашен и меѓународен пазар, додека пак, откупно дистрибутивниот центар во Струмица ќе се фокусира на главните култури произведени во регионот, како што се домати, зелка и пипер.

Share
Прочитај повеќе

Потпишани договори со КфВ од 107,6 милиони евра за Програма за наводнување и Проектот за енергетска ефикасност на студентски домови

-Целта на оваа Програма е зголемување на наводнуваните обработливи површини и зголемување на земјоделското производство преку достапност и ефикасно користење на водните ресурси. Воедно, планираните инвестиции преку оваа Програма ќе овозможат и производство на електрична енергија што ќе придонесе за ефикасно функционирање на ХС Лисиче – рече министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Димковски оствари работен состанок со директорот на ЈП за стопанисување со пасишта Љурзим Фејзулаи

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, оствари работен состанок со директорот на Јавното претпријатие за стопанисување со пасишта Љурзим Фејзулаи.

Share
Прочитај повеќе

Месната индустрија “НИКСИ” е доказ дека земјава има институционален капацитет и знаење за реализација на големи проекти

Оваа компанија остварува производство со капацитет од 1500 кг. на дневно ниво и при тоа за своите месни преработки, користи свежо месо од домашни добавувачи, а само 10% од увоз.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски ја посети млечната индустрија ,,Бучен Козјак“

Од 2013 година „Бучен Козјак“ го пренесе целокупното свое работење (одделението за набавка и прием на млеко, производството и администрацијата) на нова локација, во современ индустриски објект изграден според стандардите за ваков вид дејност.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се гради Слупчанска брана со која ќе се овозможи наводнување на дополнителни 1.500 хектари обработливо земјиште

Во тек е подготовка на техничка документација за изградба на Слупчанска брана со која ќе се овозможи наводнување на дополнителни 1.500 хектари обработливо земјиште и дополнување на сегашните брани.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Заеднички со сите чинители во земјоделскиот сектор, ќе ја постигнеме целта за модерно и конкурентно земјоделство

Димковски посочи дека преку проектот на Светска банка, околу 30 милиони евра ќе бидат инвестирани во изградба на откупно-дистрибутивни центри, што е важно за создавање на предуслови за амортизација на вишокот земјоделски производи и зголемување на извозот.

Share
Прочитај повеќе

Продлабочување на билатералната соработка помеѓу Република Северна Македонија и Народна Република Кина во областа на трговијата со земјоделски и прехранбени производи од растително и животинско потекло

Во рамките на посетата се иницираа различни прашања кои се однесуваат на трговските односи, кои вклучуваат инспекциски надзор и регулирање на карантинот на производите кои се извезуваат во Народна Република Кина.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Имаме јасна стратегија за максимална поддршка за пчеларството преку Програмите за финансиска поддршка во земјоделството и ИПАРД 2 програмата

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, денеска присуствуваше на првиот Меѓународен натпревар за квалитет на мед „TETOVO HONEY AWARD 2019“. На натпреварот учествуваа 250 пчелари од повеќе држави: Србија, Косово, Албанија, Црна Гора, Бугарија, Романија, Босна.

Share
Прочитај повеќе