Мушмулата лек од овоштарниците

Со воведувањето на модерно овошје, зеленчук и зачини, заборавивме на мушмулата. Се користат лисјата, кората, цвеќињата, семето и зрелото овошје на мушмулата. Плодовите се одличен лаксатив и диуретик, го смируваат воспалението на желудочната слузница.

Share
Прочитај повеќе

Мушмула – заборавено овошје

Мушмулата во принцип ги поднесува скоро сите видови на почва, освен тешки и почви кои што ја задржуваат влагата. Оптималната pH вредност на почвата е околу 7, значи неутрални видови на почва.

Share
Прочитај повеќе