Кога е подобро да се засадат малини, во есен или во пролет?

Есенското садење дава најдобри резултати, бидејќи засадените садници обично се влажни   а коренот се развива за време на топлите зимски денови. Есенското садење е далеку подобро од пролетното, а садењето малини во доцната пролет може да биде неповолно. Садниците мора да бидат високи најмалку 30 см.

Share
Прочитај повеќе

Производителите на вишни „тријат раце“, двојно повисока откупна цена од лани

Бербата на вишни во источниот регион е при крај. Овоштарите велат дека годинашната реколта поради пролетните мразови ќе биде преполовена, но квалитетот е подобар, а има и организиран и гарантиран откуп.  Откупната цена е скоро за двојно повисока од лани, односно, изнесува 35 денари за килограм вишни.

Share
Прочитај повеќе

Заштита на пиперките од трипс (Frankliniella occidentalis)

Калифорниски трипс (Frankliniella occidentalis) е мал инсект, жолто-портокалово до кафеавосмеѓа  боја. Ларвите се со посветла боја и се помали од возрасни инсекти. Полифагот е поизразен (напаѓа голем број на растителни видови), а од зеленчуковите плодови најповеќе ја напаѓа пиперката, најпрво на листовите, кои на местот на убодот не се развиваат правилно, а листот во понатамошниот рзвој, останува деформиран.

Share
Прочитај повеќе

Исламовиќ: Од седум дена, доволни се два за работа на плантажата

-Фармата ја одржувам со дозволените пестициди за ЕУ. Доколку го пробате мојот лешник, не би поверувале, како да сте изеле лажичка Нутела, вели Исламовиќ, кој веќе испратил примероци за анализа во Швајцарија и добил позитивен одговор. Швајцарците не можеле да поверуваат дека има такво нешто и дека расте на Балканот.

Share
Прочитај повеќе

Предности зошто да подигнете насад со орев

Плодот од орев секогаш има свој пазар, лесно може да се продаде и откупот е гарантиран.

Share
Прочитај повеќе