Патот на храната – Младa македонска уметница победи на глобалниот ликовен конкурс на ФАО по повод Светскиот ден на храната

Светскиот ден на храната ја инспирираше Михаела Стојменовиќ, 17-годишна ученичка од Скопје да ја прикаже важноста на работата на малите земјоделци кои се грижат нашите земјоделски системи да ни обезбедат разновидна храна.

Share
Прочитај повеќе

Во Крива Паланка одржан општинскиот натпревар во риболов на пливка

Во организација на спортско-рекреативен риболовен клуб „Мрена“ вчера беше одржан годинашниов општински натпревар во риболов на пливка. На натпреварот учествуваа исклучиво членови на ЗСРРК „Мрена“.-И годинава, во одлични временски услови го реализиравме општинскиот натпревар во риболов на пливка „Мрена 2021”.

Share
Прочитај повеќе

Викендов на Осломејското Езеро крапски риболовен натпревар „Боила куп 2021“

Од денеска до недела на Осломејско Езеро ќе биде организиран првиот крапски риболовен натпревар „Боила куп 2021“, на кој ќе учествуваат 16 екипи составени од по тројца спортски риболовци.

Share
Прочитај повеќе

Винотек” ги додели наградите за најдобри вина и ракии произведени во домашни услови

Здружението „Винотек”, кое се залага за негување и развој на винската култура, вински туризам и производи од грозје, синоќа ги додели наградите од натпреварот за најдобри вина и ракии произведени во домашни услови.

Share
Прочитај повеќе

Постерот на 14-годишниот Павел од Куманово победи на глобалниот натпревар на ФАО: Земјоделецот е суперхерој

И покрај силната конкуренција на деца и млади ширум светот четиринаесет годишниот Павел Милановски од Куманово е победникот на глобалниот натпревар на ФАО за постер по повод Светскиот ден на храната.

Share
Прочитај повеќе

Програма и Правилник за квалификациски натпревар за учество на ЈПК 2020

Во април 2020 ќе се одржи квалификационен натпревар за избор на екипи кои ќе учествуваат и ќе ја претставуваат Македонија на претстојниот Јадранско-подунавски куп во дисциплина “мушичарење“ на реката Треска во мај 2020 година.

Share
Прочитај повеќе

Избрани националните зелени бизнис идеи за учество на регионален натпревар

Challenger-Мобилна апликација што ги наградува сите еколошки одговорни корисници”, „Ракатрак- Природен едукациски центар за деца за животни вештини”, и „Производство на био- смарт ориз” се победници на натпреварот за зелени бизнис идеи.

Share
Прочитај повеќе

Успех на македонските винарници на натпревар во Германија

Шест македонски производители и извозници на вино освоија 20 високи награди, од кои 15 златни и пет сребрени медали на реномираниот вински натпревар Mundus Vini во Германија, соопшти здружението „Вина од Македонија“.

Share
Прочитај повеќе

Интернационално крапско дружење на акумулацијата Палурци

Дваесет и една екипа од Македонија, Бугарија, Србија и Грција ќе учествуваат на Првото Интернационално Крапско дружење што денеска почнува на акумулацијата Палурци кај Богданци.

Share
Прочитај повеќе

Натпревар во дегустација на вино и ракија

Наградите и признанијата за најуспешните производители на вина и ракии ќе им бидат врачени за време одржувањето на централниот настан на 14-ти февруари на градскиот плоштад во Неготино.

Share
Прочитај повеќе