До четврток доставување мостри, во петок избор за најдобри вина и ракии во Неготино

До четврток трае доставувањето мостри, во петок се реализираат дегустација и избор за најдобри вина и ракии, во чест на верскиот празник „Свети Трифун“, што се смета за заштитник на лозарите и винарите, информираше денеска градоначалникот на Неготино, Горан Стојанов. 

Share
Прочитај повеќе

Изменет режим на сообраќај следните три дена кај новиот кружен тек во Неготино

Од утре до недела ќе има изменет режим на сообраќај кај новиот кружен тек во Неготино, информираат од неготинската локална самоуправа.

Share
Прочитај повеќе

Ванчо Ристов, најуспешен лозар за 2021 година: „Добра работа е да има сѐ повеќе мали семејни винарии“

Ванчо Ристов од Неготино, кој од Земјоделското здружение „Современо земјоделство“ на манифестацијата „Избор на најуспешни во областа на земјоделството“ доби признание за најуспешен лозар, повеќе од 40 години се занимава со лозарство. Од половина хектар старо лозје на неговите родители, Ванчо стигнал до денешните 4 хектари лозови насади.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа во Неготино и Кавадарци на закројување на лозјето: Оваа година, нека донесе богат род и успешна сезона!

Нашето грозје е со висок квалитет, затоа и нашите вина се надалеку познати по богатсвото на вкусови, ароми и добар карактер. Извозот на вино последните години бележи постојан раст. Во  2019 и  2020 година % на учество на виното во целокупниот извоз е 7,4%.

Share
Прочитај повеќе

Уште 700 земјоделци од Неготинско треба да подигнат картички за „зелена нафта”

– Вкупниот број на картички беше 3.182, согласно бројот на оние кои поднеле барање за субвенции во 2018 година. Апелираме до сите што можеби не се доволно информирани, дека им следува „зелена нафта”, ако се корисници на субвенции, велат за МИА од Подрачната единица.

Share
Прочитај повеќе

Штетите во земјоделството од временските неприлики ги алармираат земјоделците

-Јас досега сум немал проблеми со ниедна осигурителна компанија, но сега гледам дека не сум ги знаел сите начини и модели на осигурување кои се нудат. Трибината, која е дел од кампањата „Не гледај во небото, осигури се“, ми беше од големо значење, затоа што на едно место, пет осигурителни компании ни ги претставија моделите и начинте на исплата. Добро е да има почесто вакви едукативни трибини, изјави Димо Станоев од Кавадарци.

Share
Прочитај повеќе

Кампања: „Не гледај во небото, осигури се“, трибина денеска во Неготино

Со трибина во Неготино продолжува  едукативната кампања за подигнување на јавната свест за земјоделско осигурување во организација на земјоделското здружение „Современо земјоделство“ и осигурителни компании, а со поддршка од Владата на Република Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Натпревар во дегустација на вино и ракија

Наградите и признанијата за најуспешните производители на вина и ракии ќе им бидат врачени за време одржувањето на централниот настан на 14-ти февруари на градскиот плоштад во Неготино.

Share
Прочитај повеќе