Бачовски: Се подготвуваат процедурите за имплементација на ИПАРД III програмата

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски, информира дека во тек е подготовката на процедурите за имплементација на ИПАРД III програмата.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Исплатени близу 12 милиони денари за набавени вештачки ѓубрива за прихрана на посевите со пченица, пченка, јачмен и сончоглед

Никица Бачовски, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделците на својот фејсбук-профил објави дека денеска е извршена втората исплата за набавени вештачки ѓубрива за прихрана на посевите со пченица, пченка, јачмен и сончоглед.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Денеска е реализирана првата исплата за субвенционирање на набавка на вештачки ѓубрива

Директорот на Платежната агенција, Никица Бачовски, соопшти дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска ја реализираше првата исплата наменета за субвенционирање на набавка на вештачки ѓубрива.

Share
Прочитај повеќе

Планот за производство на храна презентиран пред жителите на општина Чашка, даваме голема финансиска поддршка за сточарите и одгледвачите на овци

Во овие моменти на светска криза постојано сме во консултација со земјоделците. Целиот капацитет на министерството е ставен на располагање на секој еден земјоделец, во секое време.  Заедно рамо до рамо со земјоделците, успешно се бориме со кризата во која се наоѓаме. 

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Од денеска стартува аплицирањето за финансиска поддршка од програмата за директни плаќања 2022

„Во моментот актуелни се повеќе повици за финансиска поддршка која е фокусирана на зголемено производство на храна и земјоделски производи.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Објавен е повикот за финансирање на набавка на педигрирани чистокрвни или хибриди свињи

Сите потенцијални корисници кои извршиле набавка во периодот од 01.10.2021 – 31.12.2021 ќе може да аплицираат на повикот кој трае до 15.4.2022.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Наскоро исплата на субвенции за млеко

Во моментов се подготвува и наскоро ќе има исплата на една фаза на млеко (октомври – декемри 2020) – изјави Бачовски.

Share
Прочитај повеќе

Доделени решенијата за финансиска поддршка од повикот „Диверзификација на фарми и развој на бизниси”

-Особено ми е драго што Европската Комисија ја препознава нашата посветеност, и работа. Доказ за тоа е и зголемената поддршка, конкретно за оваа мерка од 9.6 милиони евра на 13.5 милиони евра, се со цел нови, побројни инвестиции кои ќе придонесат за модерно, развиено, европско земјоделство, рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Исплатени над 9,4 милиони евра субвенции на 13.854 лозари

-Овие пари директно се враќаат кај лозарите, за да ги вложат во новото производство, за да произведат квалитетно грозје за производство на нашето познато македонско вино – рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Преку субвенциите и ковид пакетот на околу 28.000 тутунари им исплативме 2 милијарди денари

2021 година успешно се справивме со предизвиците. Се откупи целокупниот вишок на тутун, а преку субвенциите и ковид пакетот на околу 28.000 тутунари се исплатија 2 милијарди денари.

Share
Прочитај повеќе