Земјоделците од Новаци за договорното производство на пченка: Ова го бараме со години

Сите производители беа согласни дека договорното производство е најдоброто решение за нив, особено за условно кажано, помалите земјоделци на кои им треба некој вид на здружување за да може да бидат конкурентни и да им се исплати производството.

Share
Прочитај повеќе

Нова средба за договорно производство на пченка во петок, село Новаци – Битолско

Третата трибина од кампањата за Договорно производство на пченка во организација на АГРОТИМ, компанијата „Голд Ланд“ и земјоделското здружение „Современо земјоделство“, ќе се одржи во 12 часот, во село Новаци, Општина Новаци- Битола.

Share
Прочитај повеќе

Методија Илиевски: Успехот на МЗШВ ПЕ Битола е резултат на добра организација и тимска работа

-Поднесувањето на субвенции поминаа во најдобар ред, нашата целокупна организација со канцелариите во Битола, Могила и Новаци, успешно не означија како една од најдобрите подрачани единици во државата. Поднесени се скоро 5000 апликации, со зголемена бројка во споредба со минатата година, така што тоа ни е показател дека земјоделството во Пелагонискиот регион е во нагорна линија, истакна Илиевски.

Share
Прочитај повеќе

Се создаваат еднакви услови за развој на сите региони на државата со посебен акцент на руралните подрачја

Министерот Димковски, изјави дека со ефикасно искористување на мерките од Програмата за рурален развој, наменети за општините ќе се решат проблемите со комуналната и патната инфраструктура во руралните општини.

Share
Прочитај повеќе

Ипард инфо ден, утре во Новаци

Место на одржување: Општинска сала Новаци
Датум: 19.11.2019 (вторник)
Време: 11:00 часот

Share
Прочитај повеќе

Општина Новаци доби трактор и приколица како дел од проектот за прекугранична соработка Македонија- Грција

-Набавивме трактор Ландини серија 6-120 Ц и тракторска приколица Челмак од 5 тона  за влечење и транспорт на биомаса од речните корита. Ова е само дел од потребната опрема за таа намена. Во тек е јавната набавка за набавка на хидраулична рака за сечење и чистење на вегетацијата од речните корита и каналите, а дополнително ќе се набави и балирачка и котел за парно греење специјализаран за биомаса, рече Љубе Кузманоски, градоначалник на Општина Новаци.

Share
Прочитај повеќе

Трибина во Новаци за „Договорно производство на Сончоглед“

Се очекува оваа пролет, значително зголемување на површините под сончоглед, со што првата година од кампањата ќе биде многу успешна и ќе биде поттик и мотив за уште посилна кампања со што уште повеќе ќе се зголеми јавната свест за придобивките од договорното производство. 

Share
Прочитај повеќе

Илиевски: Отвораме дисперзирани канцеларии за земјоделците во Новаци и Могила

-Како раководител сметам дека обемот на работа е многу голем, а просториите се многу мали за да можеме да дадема добра техничка поддршка за земјоделците. Во партнерство со општините Новаци и Могила ги подготвуваме канцелариите кои до 15 март ќе бидат отворени, истакна Илиевски.

Share
Прочитај повеќе

Трета работна сесија во Новаци за „Одржливо менаџирање на агро-отпадот за загревање на руралните средини”

-Во рамки на овој проект, општина Новаци располага со 216.000 евра и тие средства ќе се вложат за набавка на механизација, која пак ќе послужи за собирање биомаса. Во следната фаза, биомасата ќе ја користиме за загревање на парен котел и за затоплување на детската градинка во Новаци. Проектот се имплементира во три фази, првата фаза е набавка на трактор, втора фаза приклучна машина и трета фаза котел за затоплување и балирачка, истакна градоначалникот на општина Новаци Љубе Кузманоски.

Share
Прочитај повеќе

Голем интерес за огласот Млад Земјоделец во Општините Битола, Могила и Новаци

-Вкупно 181 апликација е направена преку службите на Агенцијата за поттик и развој на земјоделството. Земјоделците најмногу аплицираа за приклучна механизација за после бербени активности, за опрема за преработка на  земјоделски производи, но имаше и такви кои аплицираа за набавка на високо стелни јуници, пчели и опрема за пчеларство, – истакнаа од АПРЗ, дирекција Битола, во разговор за Современо Земјоделство.

Share
Прочитај повеќе