Влажниот бран ќе го намали интензитетот на сушата, временските услови се погодни за берба

Влажниот бран што деновиве ја зафати земјава, нема да го реши проблемот со сушата, но нејзиниот интензитет во следниот период сепак ќе биде намален, велат агрометеоролозите од УХМР.

Share
Прочитај повеќе

Овошките успешно ги пребродија критичните денови во април

Овошките успешно го пребродија критичниот период од месец април, бидејќи немаше измрзнување во деновите од 20 со 24 април, кога во полн ек е цветањето на јаболката, крушите, црешите и останатите овошки.

Share
Прочитај повеќе

Ниските утрински температури предизвикаа штети кај овошките во Тиквешко

Ниските утрински температури предизвикаа штети кај овошките во Тиквешко, за МИА потврдија од подрачните единици на Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството, во Кавадарци и Неготино.

Share
Прочитај повеќе

Снегот не е закана за земјоделството, можни штети кај коскестите овошки ако температурата падне под нула

Како што вели за МИА агрометеорологот Ангелко Ангелески, во сите региони, освен во Беровско каде вегетацијата на овие овошки е задоцнета, ризикот е проретчување на плодот, па дури и целосно уништување.

Share
Прочитај повеќе

Овошките од Тиквешко претрпеа штети од пролетен мраз и слана

-Ниските температури во петокот изутрина предизвикаа оштетувања во Кавадаречко и Росоманско, во микро региони покрај течението на реките Луда Мара и Црна, рече Драган Николов, советник во кавадаречката подрачна единица.

Share
Прочитај повеќе

Променливото време не е штетно за овошките

Негативно влијание не се очекува ниту кај кајсијата и бадемот иако тие се веќе процветани. Можно е евентуално проретчување на плодовите, но и тоа би било донекаде позитивно.

Share
Прочитај повеќе

Температури од минус 20 ќе им наштетат на овошките

Доколку ниските температури продолжат, а според метеоролозите се најавува остра зима, повеќе со голомразица, сигурно дека ќе се одрази штетно на овошките. Затоа треба да се врши контрола на самите насади. Доколку се задржат овие температури повеќе од месец дена и истите се движат до минус 20 степен, сигурно ќе се одрази штетно врз овошните насади

Share
Прочитај повеќе

Шест овошки со голема заработка

Лешникот е најисплатлива овошка на нашите простори. Ако го засадите, по пет до десет години можете да очекувате профит. 

За вишната се потребни 10.000 до 15.000 евра за подигање на насад со најсовремена технологија, а цената скока во бербата и секако се исплати. 

Share
Прочитај повеќе

Опаѓање на плодовите во овошните насади

Во зависност од временскиот период, во текот на вегетацијата доаѓа до поединечно или масовно опаѓање на плодовите од дрвото. Тие временски интервали на опаѓање на плодовите не се еднакви кај сите видови, но за поголем број овошки заеднички се три фази на опаѓање на плодовите.

Share
Прочитај повеќе

Облагородување на диворастечки овошки во с.Маково

Локалното население од село Маково на повеќе локации во атарот на селото во соработка со локалните власти од Општина Новаци и советодавците од АПРЗ ја реализираа акцијата за калемење на самоникнати диви подлоги од круша – Горница.

Share
Прочитај повеќе