Неочекуваниот студ ќе ја намали количината, но не и квалитетот на овошките

Најзагрозени според професорот Кипријановски се кајсиите, бидејќи сега процветуваат, и во оваа фаза штотуку зачнатиот плод може да издржи само од  -1 до -1.5 степен на скалата Целзиусова.  Во Велешко, како што вели, веќе има замрзнати кајсии…

Share
Прочитај повеќе

Снегот и ниските температури неповолни за виновата лоза

Најниски температури  ќе има во недела, кога се очекува и мраз. Затоа агрометеролозите препорачуваат земјоделците навреме да превземат соодветни агротехнички мерки.

Share
Прочитај повеќе

Снегот и ниските температури нема да им наштетат на земјоделските култури

– Најизложени на промените на времето се овошките, бидејќи се расцветани, но под снегот кој се задржува на гранките цветот е заштитен и е со позитивна температура. Единствено кај  раните сорти на сливи, праски и кајсии може да дојде до проретчување на родот, но не и до целосно уништување, потенцира Анѓелески.

Share
Прочитај повеќе

Можно проретчување на родот кај кајсијата и бадемот поради ниските температури

На удар се само овошките, особено кајсијата и бадемот кои во некои делови од земјата веќе процветаа, но, како што велат агрометеоролозите, и кај нив не се очекуваат поголеми штети, само евентуално проретчување на родот.

Share
Прочитај повеќе

Кога е најдобро време за резидба на овошките?

Битно е да се остават доволно родни гранки, а да се одстранат водопиите и сите штетни гранки за да не земаат храна и енергија од стеблото.

Share
Прочитај повеќе