Министерот Хоџа одржа состанок со одгледувачите на овци

Состанокот беше организиран со цел да се обезбеди темелен и навремено подготвен старт на откупот на пролетно јагне.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа одржа средба со одгледувачите на овци

Согласно заклучоците од денешниот состанок, министерот Хоџа ќе ја информира Владата за барањата на одгледувачите на овци, со цел изнајдување на дополнителни средства наменети за поддршка на подсекторот овчарство.

Share
Прочитај повеќе

Денеска се исплатија субвенции на 3213 сточари – одгледувачи на овци

На сметките на 3213 сточари одгледувачи на овци, ќе бидат исплатени 607.032.300,00 денари, а пред точно една недела беа исплатени субвенциите наменети за одгледувачите на говеда.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Сточарство

Многу е битна исхраната на овните и на тоа фармерите обрнуваат посебно внимание два месеци пред почетокот на кампањата за осеменување.

Share
Прочитај повеќе

Кои се карактеристиките на овците Романов и како до успешно одгледување

Овцата Романов, настанала во Русија во 19-от век, по долината на реката Волга. Името го добила по областа Романово-Борисоглебск. Порано се правел избор на овците, кои се користеле за приплод и ден денес оваа овца е една од најплодните раси на овци во светот. За сите словенски народи, главниот вид конзумно месо е свинското месо, иако нашите прадедовци биле многу активни во одгледувањето на овците. Овие животни не се толку многу атрактивни поради месото, туку поради нивната убава, ретка и топла волна.

Share
Прочитај повеќе

5 фактори кои влијаат на производството на овчо млеко

Постојат неколку фактори кои влијаат врз производството на млеко, односно млечноста кај овците. Пред се, многу важна е генетската основа, условите за исхрана и здравственате заштита. Дознајте кои се 5 фактори кои во најголема мера ја одредуваат млечноста кај овците.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Ќе се излезе на терен и ќе се утврди точниот број на овци

Според информациите од МЗШВ веќе се прави ревизија, односно попис на овците на терен, со што ќе се прекине со манипулациите и ќе се овозможи правилно субвенционирање на вистинските сточари, со цел да се зголеми и сточниот фонд.

Share
Прочитај повеќе

Овчарство – Шанса за невработените!

Овците се исклучително корисни животни. Млеко, месо, волна, кожа, крзно – важни производи што ги добиваме од овците, како за храна, така и за облека. Поради оваа причина, одгледувањето овци е една од најважните гранки на сточарството.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик бр. 02/2019, за набавка на добиток од увоз или од признати организации на одгледувачи

Набавка на добиток од увоз или од признати организации на одгледувачи:
– високостелни педигрирани јуници (со исклучок на расата Буша),
– педигрирани машки и женски приплодни грла овци и
– педигрирани машки и женски приплодни грла кози

Share
Прочитај повеќе

Во Романија за прв пат ќе се претстават куќи со изолација од овча волна

“Овој природен производ е исклучително вреден ресурс, има голем број предности, бидејќи сепак се работи за природен во споредба со оние што се користат во моментот“, велат од тамошното Министерство за земјоделство. Во Романија во текот на 2017 година имаше околу 9,8 милиони овци.

Share
Прочитај повеќе