Оризопроизводителите најавуваат нов протест на 11 октомври

Нова блокада на магистралните патишта за 11 октомври најавуваат оризопроизводителите од Кочанскиот регион.

Share
Прочитај повеќе

Оризопроизводителите привремено ја прекинаа блокадата на патиштата

По вчерашната блокада на магистралниот пат Кочани – Штип, оризопроизводителите кои протестираа против ниските откупни цени и високите трошоци за производство, привремено ја отстранија земјоделската механизација.

Share
Прочитај повеќе

Оризопроизводители го блокираа патот Штип – Кочани кај Облешево

Сообраќајот се одвива наизменично.

Share
Прочитај повеќе

Оризопроизводителите од Кочанско бараат од пратениците да ја поддржат владината мерка за интервентна финансиска помош

Членовите на Здружението на оризопроизводители „Бело злато“ од Кочани бараат од пратениците да дадат едногласна поддршка на владината одлука за интервентна финансиска помош од три денари за предаден килограм оризова арпа.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа одржа состанок со оризопроизводителите Дијалог и со откупувачите и со производителите, е единствениот начин на кој секогаш ќе ги носиме најдобрите решенија

Вчера, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа, во просториите на МЗШВ, одржа состанок со оризопроизводителитe.

Share
Прочитај повеќе

Оризопроизводителите на протест, бараат дефинирање на производна цена на оризот и забрана за увоз на неквалитетен ориз

Високите цени на репроматеријалите, а ниската откупна цена на оризот и арпата повторно на протест ќе ги извади земјоделците од Kочанско.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Оризопроизводителите ќе добијат кофинансирање за набавка на комбајн

Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој обезбедува кофинансирање на трошоците за набавка на комбајн со уред за сечење на сламата, за земјоделците кои имаат засеано минимум еден хектар со ориз.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Владата и МЗШВ им излегуваат во пресрет на оризопроизводителите, во напорите да се амортизираат последиците од корона кризата

Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, за најавениот протест на оризопроизводителите, во интервју за Локално, тврди дека се остварени средби по што е донесен заклучок да се зголеми финансиската поддшка во рамки на подмерката за ориз без сертифициран семенки материјал.

Share
Прочитај повеќе

Mинистерот Хоџа на средба со оризопроизводителите од кочанскиот регион

Најавена е средба со откупувачите непосредно по новогодишните празници, после која ќе се одржи заеднички состанок на сите инволвирани во откупниот процес.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Ние ќе продолжиме да работиме во интерес на оризарите

-Кога се појави проблем со откупот на оризовата арпа, интервенираме веднаш така што се измени програмата за директни плаќања со интервентна мерка за оризарите со што 41,4 милиони денари беа исплатени на сметките на 1.130 оризопроизводители во октомври 2019 година, средства кои беа дополнителни на основната субвенција, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе