АХВ домаќин на “2 Форум на директори на ветеринарните служби од земјите од Западен Балкан зa комуникација и соработка”

Aгенцијата за храна и ветеринарство, денес и утре (20-21.04.2022 година) во Охрид ќе биде домаќин и претседавач со “2 Форум на директори на ветеринарните служби од земјите од Западен Балкан зa комуникација и соработка”.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски на инфо сесија за ИПАРД во Охрид: Расположливиот буџет за Мерка 7 е 9.6 милиони евра, а крајниот рок за поднесување на барања е 22 август

Денеска заедно со градоначалникот Константин Георгиевски во општинската сала во Охрид присуствувавме на работилницата посветена на мерка 7 – Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси.

Share
Прочитај повеќе

АХВ спроведе вонредни контроли во Охрид, Струга и Дојран

Во ек на летната туристичка сезона, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство вршат вонредни, засилени контроли на операторите со храна во туристичките центри во земјава.

Share
Прочитај повеќе

Паркирањето во Охрид до 1 септември по повисоки сезонски цени

Согласно одлуката на Советот на Општина Охрид за утврдување на цени за користење на паркинг-просторот во летниот период, ЈП „Билјанини ивори” започна со наплата на паркирањето според сезонска тарифа на јавните паркиралишта во градот.

Share
Прочитај повеќе

Охрид, Струга и Поградец ќе се поврзуваат со редовна бродска линија

Охрид, Струга и Поградец ќе се поврзат со редовна бродска линија низ Охридското Езеро во рамки на програмата за прекугранична соработка на Македонија и Албанија 2014-2020 година, преку Инструментот за претпристапна помош ИПА 2.

Share
Прочитај повеќе

ИПАРД Инфо денови за мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на бизниси“

Покрај сите детали на нив им беа претставени и најприфатливите инвестиции како градба/реконструкција на објекти и друг недвижен имот кој се користи за прифатливите економски активности, набавка и/или инсталирање на нови машини и опрема поврзани со прифатлива економска активност, набавка на наменски транспортни резервари и приколки, набавка на повеќегодишни дрвја и растенија (со исклучок на семе, саден материјал и мицелиум), набавка на нови машини и опрема за заштита на животната средина вклучувајќи опрема за производство на електрична енергија и/или греење со употреба на обновливи извори на енергија и инфраструктурно уредување. За оваа година од ИПАРД Програмата се очекува да бидат искористени уште 8,7 милиони евра.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Се преземаат мерки за заштита на пчелите и развој на пчеларството

-Ние треба да сториме сé што е во наша моќ за да ги поддржиме пчелните семејства и луѓето во нашите земји кои се грижат за нив. Порачавме дека одговорното однесување кон природата мора да продолжи со идните генерации, истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Запленети 68 мрежи во акција против рибокрадци на Охридското езеро

Запленети се вкупно 346 парчиња охридска белвица со вкупна тежина од 36.5 кг. Одземени се 68 рибарски мрежи со димензии на окца од 26×26 мм со вкупна должина од 3400 м и 6 мрежи за лов на јагула со димензии на окца 32×32 или вкупно 300 м.

Share
Прочитај повеќе

Денови на вино, мед, сирење и „Крафт-експо“ во Охрид

Во Охрид денеска почнуваат манифестациите „Денови на мед, вино и сирење“ и „Охрид крафт експо“. До 14 август охриѓани и туристите во градот на плоштадот „Крушевска Република“ кај Стариот Чинар ќе имаат можност повеќе да се запознаат со традиционалните производи главно од охридскиот регион.

Share
Прочитај повеќе

Денови на вино, мед, сирење и „Крафт-експо“ во Охрид од 7 до 14 август

Посетителите на манифестациите што ќе се одржат на плоштадот „Крушевска Република“ кај Стариот Чинар, ќе имаат можност повеќе да се запознаат со локалните производи на охридскиот регион.
„Денови на мед” ќе се одржи во периодот од седми до деветти август, а ќе се презентираат медот и производите од мед изработени од локалните производители.

Share
Прочитај повеќе