Дали знаете што е шумско пилешко?

Шумско пилешко (Laetiporus Sulphureus) или, како што обично се нарекува, жолто пилешко или жолт леб, е релативно честа печурка.
Според некои автори, печурката има вкус како пилешко бело месо.

Share
Прочитај повеќе

Печурка тешка над еден килограм пронајдена во Делчевско

Младиот Бојан Ѓорѓиевски е среќникот кој печурката од сортата ,,вргањ”, ја пронашол во атарот на делчевското село Бигла и ова му е првпат да пронајде толку голема печурка.

Share
Прочитај повеќе

Од смрчки можат да се заработат и по стотици евра дневно

-Навистина многу се вкусни. Сите видови се разликуваат по својот квалитет. Нормално, најскапите се и најквалитетни. Јас лично само ги обарувам па пржам, ништо друго не им додавам кога ги приготвувам. Прсти да излижеш, нагласи Атанас од Кавадарци, додавајќи дека има добра заработувачка, ако човек точно знае каде да ги бара, затоа што не секаде ги има. Покрај во стари и напуштени лозја, најчесто растат и во стари и напуштени овоштарници со сливи или јаболки. Една од сортите исто така многу можела да се најде таму каде што имало и брест.

Share
Прочитај повеќе