Презентација на спроведени активности за производство на семе за грав и пиперка поотпорни на климатски промени

Земјоделскиот институт – Скопје и Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) денеска организираат презентација на реализираните активности за производство на квалитетен семенски материјал за грав и пиперка со поголема отпорност на климатските промени

Share
Прочитај повеќе

И слатки и лути, пиперките се извор на здравје!

Без разлика дали се слатки или лути, пиперките се екстремно богати со витамини Ц, А и Б. Верувале или не, но една поголема црвена пиперка, содржи четири пати повеќе витамин Ц од портокалите.

Share
Прочитај повеќе

Променливи откупни цени на градинарските култури во Струмичко

– Покрај доматите, добра цена има и зелената пиперка од сортата „куртовска капија“, која се откупува 25 денари за килограм. Цената на краставиците се движи од 15 до 20 денари, а зелката се откупува од осум до 10 денари за килограм, вели Благој Витанов, откупувач од Струмица.
 

Share
Прочитај повеќе