Ќе им се исплати долгот и на преостанатите 600 лозари кои имаа неплатено грозје од „Повардарие“ и „Стефани“

Со оваа изменa практично ќе биде комплетирана исплатата за  сите лозари кои не ги имаа добиено парите од винарниците „Повардарие“ и „Стефани“ за предаденото грозје во периодот од 15 август 2014 година до 15 ноември 2016 година, соопшти МЗШВ.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Долгот кон лозарите мора да биде исплатен во најкус можен рок

-Кон „Повардарие“ нашата порака е јасна,  долгот целосно мора да биде исплатен во најкус можен рок. Во случајот со винарската визба  „Стефани“,во тек е процес на отворена стечајна постапка, и затоа разговаравме и со стечајниот управник,  со директори на банки и адвокати. Паралелно МЗШВ ги разгледува сите можности од правен аспект како и на кој начин државата може да помогне и да интервенира да овие две прашања бидат затворени. Јас ќе бидам среќен „Повардарие“ и „Стефани“ никогаш да не се повторат и затоа заеднички ќе иницираме и соодветни законски измени за да лозарите бидат заштитени. За мене е неприфатливо да се предаде грозје кое што нема да се плати истото да се стави во залог, а имаме такви случаи да грозјето кое е откупено е продадено а лозарите не добиле пари“,порача министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Агро – Метео: Ветер со брзина од 80 километри на час

Засилен ветер со брзина од 80 километри на час се очекува попладнево особено во северните делови од државата долж Повардарието. 

Share
Прочитај повеќе