АХВ со активности за категоризација на одгледувалиштата на свињи кои имаат минимум една единка

Врз основа на спроведениот попис на одгледувалишта на свињи со вкупно 133 397 единки, утврдено е дека најголемиот број од свињите, односно околу 70 проценти од популацијата, или 92 934 единки се одгледуваат во 16 големи свињарски фарми, со над 1 000 единки.

Share
Прочитај повеќе

АХВ ќе врши попис на свињите како превенција од болеста Африканска чума

-Согласно со решението, пописот ќе го спроведат ветеринарните друштва кои со Агенцијата имаат потпишано договор за реализација на активности од јавен интерес, почнувајќи од 8 ноември, и истиот ќе заврши на 31 декември годинава, велат од АХВ.

Share
Прочитај повеќе