Дали најавеното заладување ќе предизвика штета кај зимските посеви и овошјата?

„Пченицата насеана во октомври сега е во фаза на никнување. Повеќето такви култури, кои беа насеани пред оптималното време за сеидба, се надпросечно развиени”, објаснува проф. д-р Георг Дрезнер, раководител на Одделот за размножување и генетика на мали житни култури при земјоделскиот институт во Осиек.

Share
Прочитај повеќе

Уште десет дена за поднесување на барања за субвенции за премии во осигурување на посевите и добитокот

„Преку оваа мерка, државата субвенционира 60 отсто од средствата што земјоделците ги дале за полисата за осигурување на родот и добитокот. На овој начин директно им се помага на земјоделците во намалување на трошоците за заштита на родот од временски непогоди а истовремено се штитат и од можни загуби доколку дојде до нив. “ – појаснува Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

Два пати е зголемено земјоделското осигурување

Минатата година Агенцијата за финансиска подршка во земјоделството и руралниот развој по основ помош за исплата на премии за осигурување на посевите исплатила безмалку 110 милиони денари, додека во 2017 година по истиот основ платежната агенција исплатила двојно помалку, односно 55,5 милиони денари.

Share
Прочитај повеќе

И до 10.000 евра штети во земјоделството од минатонеделното невреме

Додека некои од земјоделците ги проценуваат штетите на над десет илјади евра и велат дека е крајно време да се размислува за осигурување на посевите, ресорното Министерство најавува поедноставување и забрзување на постапките за обесштетување.

Share
Прочитај повеќе

Осигурување на посеви и плодови до 31.07.2018 само во „СН“ Осигурителен брокер АД Битола

„СН“ Осигурителен брокер АД Битола им излегува во пресрет на земјоделците затоа на пазарот на осигурување го продолжи рокот за осигурителни полиси и нуди осигурување на посеви и плодови до крај на овој месец, месец Јули.
Со оглед на временските неприлики кои секојдневно го оштетуваат вложениот труд, сеуште постои можност за нивно осигурување, и тоа само во „СН“ Осигурителен брокер АД Битола.

Share
Прочитај повеќе

Најповолно осигурување на земјоделски посеви и плодови со „СН“ осигурителен брокер

Обратете се во канцелариите на СН Осигурителен Брокер во центарот на Битола, на улица „Димитар Илиевски Мурато бр. 5 и ќе ги добиете сите стручни совети и потребни информации за комплетната изработка на осигурителната полиса. Лице за контакт 078/237-529 Александра Петровска.
Членовите на здружението за земјоделци „Современо Земјоделство“ ќе добијат дополнителен попуст од 7-10% со покажување на членската картичка.

Share
Прочитај повеќе