Пошумување на опожарени површини во Делчевско

На 27.03 2023 година во место викано Браниград во близина на село Стар Истевник-Делчевско, се изврши пошумување на површина од 2 ха со садници од црн бор.

Share
Прочитај повеќе

Пошумени 26,5 хектари над велешко езеро „Младост“

Екипи на Шумското стопанство „Бабуна“ Велес кое е во склоп на ЈП Македонски шуми во ноември извршија есенско пошумување со багрем и јавор на теренот над велешко езеро „Младост“ на потегот од кај наплатната рампа Отовица над автопатот Велес кон Скопје се до местото викано Пуста Кула, информира за МИА, Љубенка Попова шумарски инженер од ШС „Бабуна“.

Share
Прочитај повеќе

На опожарените површини кај езеро „Младост” есенва пошумени 55,45 хектари со млади дрвцa

Подружница Шумско стопанство „Бабуна” Велес која е во склоп на ЈП „Македонски Шуми” кон крајот на ноември со есенско  пошумување опфати  55,45 хектари со млади садници од багрем, јасен и чемпрес.

Share
Прочитај повеќе

Заев и Хоџа: Со акцијата за пошумување ги обновуваме зелените површини за здрава животна средина

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, учествуваше во засадувањето со садници како дел од вонредната програма на Јавното претпријатие „Национални шуми“ која има за цел да ги санира штетите од пожарите ова лето, како и дополнително да ги зазелени голините на планините утврдени како редовна активност за пошумување.

Share
Прочитај повеќе

Во Крушево акција за пошумување

Во Крушево продолжува акцијата за пошумување и озеленување на околината. Акцијата е дел од програмата „Добра земјоделска практика“ со поддршка на Сојузот на земјоделски здруженија и на Општината.

Share
Прочитај повеќе

Пошумени 2 хектари со 4.000 садници во Коњаре

Во новата Програма за рурален развој, оваа година за мерката „Инвестиции за зголемување на економската на шумите“, се издвојуваат 30 милиони денари. Оваа сума ќе биде наменета за обновување на шумскиот фонд преку формирање на прореди, мелиорација на деградирани шуми, како и директна и индиректна замена на неквалитетната дрвна маса со нови висококвалитетни дрвни видови.

Share
Прочитај повеќе