Употреба на гној во зачувување на почвата

Гнојот е многу важно ѓубриво затоа што една третина и повеќе од азот и калиум што животните ги излачуваат од нивното тело се наоѓаат во урината.

Share
Прочитај повеќе

Македонски научници со револуционерен пронајдок – месни преработки без хемиски адитиви

Првпат во Република Македонија, но и во регионот па и во светски рамки, произведени се колбаси по традиционална рецептура при што е задржана нивната боја, вкус и трајност, а целосно да се изоставени хемиски дотатоци и засилувачи на вкус. Оспоруваните хемиски адитиви со Е-ознаки се заменети со природни состојки со што се постигнува добар квалитет кај колбасите, а истовремено се добива безбеден производ во кој целосно е елиминирана употребата на хемиските адитиви.

Share
Прочитај повеќе