Пет нови јавни повици од Програмата за рурален развој

Како што информира МЗШВ, станува збор за јавните повици за „Рурална жена”, за набавка на трактори, за набавка на силоси за жито, за набавка и опремување мандри и за набавка на опрема за производство на тутун. 

Share
Прочитај повеќе

АФПЗРР објави Јавен повик за доставување на барања за користење на средства од Програмата за рурален развој за 2021 година

Предмет на овој јавен повик е доделување на финансиска поддршка за мерката 121.

Share
Прочитај повеќе

Повеќе од 20 земјоделци од кумановско добија трактори преку Програмата за рурален развој

Речиси 50 проценти од земјоделците од кумановско кои аплицирале преку програмата за рурален развој добија решенија за одобрување на трактори од Програмата за рурален развој, информираа денеска надлежните од Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството, регион североисток Куманово.

Share
Прочитај повеќе

Битола доби пари за четири проекти преку Програмата за рурален развој

Во наредниот период во Општина Битола ќе се гради делот од Зелениот  градски пазар каде се продава бижутерија и цвеќе, ќе се реконструира патот за Маловишта, ќе се реконструира и патот за селото Буково, а ќе се прави и  парк во село Лопатица. Ова се четирите  проекти за кои Општина Битола доби пари  преку Програмата за рурален развој.

Share
Прочитај повеќе

Активни три јавни повици преку Програмата за рурален развој 2019-та

Во четврток завршува јавниот повик за доставување на барања за добивање на финансиска поддршка мерка за набавка на приплоден добиток од Програмата за рурален развој. Оваа мерка на сточарите им овозможува набавка на педигрирани машки и женски приплодни грла кози, високостелни педигрирани јуници, педигрирани машки и женски приплодни грла овци од увоз или од признати организации. Максималната вредност на прифатливи трошоци изнесува до 6,5 милиони денари. Повратот на средства за оваа мерка се движи од 50 до 75 % од вкупната вредност на инвестицијата во зависност од тоа во какви услови се одгледуваат.

Share
Прочитај повеќе

Голем интерес од општините за мерките од програмата за рурален развој за 2018 година, доставени 206 барања во вредност од 38 милиони евра

-Проектите за инвестиции се претежно во селата, за да се обезбедат подобри услови за живот и да се задржат луѓето во руралните средини“, изјави министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе