Ќе се продава државното земјиште, под услов да се обработува

Премиерот Зоран Заев најави продажба на државното земјиште, но под услов истото да се обработи.

Share
Прочитај повеќе

Лебот во Норвешка се продава за 3 евра

Лебот дефинитивно е најскап во Норвешка (3 евра), Луксембург (2,20), Данска (2 евра), на Исланд (2 евра), во Австрија (1,7 евра).

Share
Прочитај повеќе

Македонските граѓани купиле земјоделско земјиште за 31 милион евра

Според површината, земјоделското земјиште е најтргуваната недвижност во државата, покажува Регистарот на цени и закупнини што го води Агенцијата за катастар на недвижнини.

Share
Прочитај повеќе

Откуп и продажба на земјоделски производи, трето тримесечје од 2019 година

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: житата, градинарските растенија, добитокот и млечните производи, а намалување е забележано кај: индустриските растенија, фуражните растенија, овошјето, грозјето, алкохолните пијалаци, живината, јајцата, млекото, кожата и волната и рибата.

Share
Прочитај повеќе

Компанијата „Пекабеско“ лани остварила приходи од 78 милиони евра

„Пекабеско“ е убедливо најголемата домашна компанија на македонскиот пазар за месни производи, преработки и оваа компанија сама има поголем приход од 10 фирми од својата конкуренција.

Share
Прочитај повеќе

Nestle очекува скок на продажбата во 2019-та година

Швајцарската компанија „Nestle“ очекува раст на продажбата со 3% во оваа година, откако успеа да го подобри своето претставување на пазарите во Кина и Северна Америка што помогна да се забрза растот на продажбата во 2018-та година по шест години на одложување, соопштува „Ројтерс“.

Share
Прочитај повеќе

Три земји го држат речиси целиот извоз на пенливи вина од ЕУ

Доминира извозот од три земји-членки на ЕУ – Италија, Франција и Шпанија, кои заедно имаа удел од 91%. Извозот на пенливи вина на Италија минатата година изнесувал 367 милиони литри, или 45% од вкупниот извоз на Унијата. Франција извезе 184 милиони литри, или 23%, а Шпанија – 183 милиони литри, или околу 23%.

Share
Прочитај повеќе

Објавен вториот јавен повик за интерес за купување земјоделско земјиште во државна сопственост под оранжерии

Со овој јавен повик сопствениците на оранжерии ќе имаат можност да го купат земјиштето на кое што се наоѓа оранжеријата, а кое што во моментов е во државна сопственост. Со стекнувањето на имотни листови, сопствениците на оранжерии ќе имаат можност за нови инвестиции во објектите, за подигнување на кредити за реновирање и модернизација на објектите, но и ќе остварат право за аплицирање за мерките од европската ИПАРД програма.

Share
Прочитај повеќе

Откуп и продажба на земјоделски производи, трето тримесечје од 2018 година

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: житата, индустриските растенија, градинарските растенија, овошјето, грозјето, алкохолните пијалаци, добитокот, живината и јајцата и млекото, а намалување е забележано кај: фуражните растенија, млечните производи и рибата.

Share
Прочитај повеќе

Бела тартуфа продадена за рекордни 85.000 евра

Анонимен купувач од Хонг Конг одвои 85.000 евра за печурката. Белите тартуфи од Алба во Пиемонт се многу барани од познавачите, а сезоната на берба е помеѓу 21 септември и 31 јануари. 

Share
Прочитај повеќе