Завршен настан за проектот „Кон родово-одговорни политики и буџети во земјоделството и руралниот развој“

Факултетот за земјоделски науки и храна (ФЗНХ), поддржан од UN Women, денеска организира завршен настан за проектот „Кон родово-одговорни политики и буџети во земјоделството и руралниот развој“.

Share
Прочитај повеќе

Во Делчево почна реализацијата на проектот „Произведи храна во склад со природата“

Во Делчево почна реализацијата на проектот „Произведи храна во склад со природата и допринесувај во справувањето со климатските промени“. Имплементатор е Здружението на производители на органски производи „Аронија“ од Делчево, а целта на проектот е имплементација на биолошките методи со користење на природните ресурси во производството на био-храна на фарми со пермакултура.

Share
Прочитај повеќе

Повик за учество на тендер за Kонсултантски услуги за консолидација на земјиште во Северна Македонија – Планирање на распределба на земјиштето и Основен Проект за интервенции во земјоделската инфраструктура во Чифлик

Краен рок за поднесување на електронска понуда за тендерот е 20 февруари (понеделник) 2023 година, најдоцна до 13:00 часот, по средноевропско време.

Share
Прочитај повеќе

Проект “Здрава ужинка за сите ученици”

Започнуваме со реализација на проектот “Здрава ужинка за сите ученици” кој за прв пат го воведуваме преку Програмата за откуп на свежо овошје зеленчук млеко и млечни производи. Вчера беше направена дистрибуција низ општина Центар и Шуто Оризари на повеќе од 200 тони јаболка, а денес веќе продолжуваме низ другите општини во градот и државата.

Share
Прочитај повеќе

Николовски на средба со претставници од Светска Банка, започнување на постапката на проектот за модернизација на земјоделството

Исто така Николовски потенцира дека дополнително со овој проект се зајакнуваат капацитетите на МЗШВ за управување со земјоделско земјиште во државна сопственост, се зајакнуваат имплементирачките капацитети на Платежната агенција, и се воведува систем за безбедно отстранување на нуспроизводи од животинско потекло.

Share
Прочитај повеќе

Повик за меѓународен надворешен експерт за подготовка на Стратегија за развој на земјоделски задруги

Во рамките на проектот „Поддршка на развојот на земјоделските задруги во Северна Македонија“, КАЕ планира да ангажира меѓународен надворешен експерт за преземање на подготовка на Стратегија за развој на земјоделски задруги. Документот треба да биде развиен, договорен и одобрен од CARE и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ).

Share
Прочитај повеќе

,,МИКРОЕКОˮ – Решение за макропроблемите во земјоделството и животната средина

Со реализациja на проектот ,,МИКРОЕКОˮ на ,,Фармахемˮ ДООЕЛ, ќе се придонесе за решавање на горливиот проблем со загадувањето на почвите, а со тоа индиректно и подземните и површински води, воздухот, како и земјоделските производи кои директно влијаат врз здравјето на луѓето. Резултатите на овој проект индиректно ќе доведат и до подигање на јавната свест за состојбата со животната средина.

Share
Прочитај повеќе

Фотогалерија: Успешно реализиран првиот пилот проект за консолидација на земјоделско земјиште во битолско Егри

Проектот за консолидација во битолското село Егри, во кој учествуваат 214 сопственици на земјиште, е првиот комплексен консолидационен проект во државата, но и во поширокиот регион.

Share
Прочитај повеќе

Со помош на Светска банка ќе се модернизира земјоделството и административните услуги на социјалното осигурување

Проектот за модернизација на земјоделството ќе придонесе за подобрување на квалитетот на земјоделските производи и воведување стандарди во земјоделското производство, со што ќе се зголеми вредноста и конкурентноста на земјоделските производи на меѓународните пазари, ќе се воспостави  систем за безбедно отстранување нуспроизводи од животинско потекло, ќе се зајакнат институционалните капацитети…

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски во битолско Логоварди

-За прв пат кофинансирањето на набавката на високо квалитетен генетски расплоден материјал е договорена со фармерите под нивни услови. Процентот на кофинансирање е од 50-75 %, и тоа е историски највисока поддршка, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе