Хоџа оствари средба со производителите и откупувачите на зелка од Струмица

На средбата се разговараше за почетокот на откупот на пролетната зелка. Се разменија информации за актуелната состојба, за количините на произведена зелка на отворено и во затворен простор, состојбата со пласманот на домашниот и странскиот пазар како и реализираниот извоз од минатата година.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: МЗШВ покажа што значи вистинска грижа за производителите на ориз

Оваа година и цената на оризот бележи пораст, односно од 49 денари за килограм лани, годинава откупната цена на белиот ориз е 58 денари за килограм,  цената на арпата за 2018 изнесуваше 14 денари за килограм, додека пак за 2019 е 25 денари по килограм“- изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Како успешно да посадиме маслодајна репка

Од сеидба до берба на маслодајната репка е период од речиси 11 месеци, што го прави ова производство голем предизвик. Многу одлуки во текот на сезоната го одредуваат крајниот резултат. Без оглед на тоа колку условите за производство се разликуваат од парцела до парцела, неопходно е да се разберат одредени појави за време на сеидбата, со цел да се постигне рамномерен развој на насадот со маслодајна репка.

Share
Прочитај повеќе

Производителите на вишни „тријат раце“, двојно повисока откупна цена од лани

Бербата на вишни во источниот регион е при крај. Овоштарите велат дека годинашната реколта поради пролетните мразови ќе биде преполовена, но квалитетот е подобар, а има и организиран и гарантиран откуп.  Откупната цена е скоро за двојно повисока од лани, односно, изнесува 35 денари за килограм вишни.

Share
Прочитај повеќе

Органското земјоделство во историски раст

Во четиринаесет земји, вкупно 10 проценти или повеќе од земјоделското земјиште е органско. Глобалните органски статистики го покажуваат придонесот на органското земјоделство кон целите на одржливиот развој.

Share
Прочитај повеќе

20 проценти повеќе насади со тутун во струмичко во споредба со лани

Површините со тутун во струмичкиот регион оваа година ќе  бидат зголемени . Благодарение на поволните временски услови за оваа култура сеидбата е речиси завршена. Засадени скоро 95% од планираните површини кои се зголемени за околу 20% во однос на лани.

Share
Прочитај повеќе

Производителите на јаболка утре ќе имаат средба со претставници од МЗШВ

МЗШВ и во новата Програма за директни плаќања по консултациите со овоштарите направи промени за развој на оваа гранка, со цел од една страна да им се овозможи на производителите на јаболка рентабилно производство, а друга страна да се обезбеди квалитетно и конкуретно производство.

Share
Прочитај повеќе

Сите производители на индустриско јаболко ќе ја добијат интервентната субвенција од 3 денари за килограм

МЗШВ информира дека сите производители на индустриско јаболко што имаат поднесено потврда за дополнителни директни плаќања за интервентната субвенција од 3 денари по килограм индустриско јаболка, ќе ги добијат парите, бидејќи субвенцијата се донесе за да им се помогне на овоштарите кои поради лошите временски услови претрпеа загуби во производството.

Share
Прочитај повеќе

Повеќе мерки за органските производители

Овој месец треба да биде распишан и оглас за неповратни 70 милиони денари поддршка за младите фармери, а при доделувањето на средствата предност ќе имаат органските производители.

Share
Прочитај повеќе

Надминати недоразбирањата за откупната цена на пролетната зелка

На состанокот земјоделците и откупувачите начелно се договорија откупната  цената да се движи од 25 до 20 денари за килограм во зависност од тоа како ќе се движи цената на светските пазари. По овој договор, земјоделците посочија дека нема да протестираат.

Share
Прочитај повеќе