Што треба да знаете за производство и заработка од одгледување на босилек

Пресметката е едноставна – за едно вложено евро, три поврат. Покрај тоа, потребата од лековити билки расте од година во година, така што пласманот е многу полесен и побрз во споредба со другите земјоделски култури.

Share
Прочитај повеќе

OREO: Добриот профит го прославија со Гинисов рекорд

OREO е еден од омилените кекси во светот, достапен во повеќе од 100 земји низ целиот свет. Секоја година се продаваат околу 34 милијарди OREO кекси, што е околу 92 милиони OREO на ден. Проценето е дека од кога е развиен првиот OREO кекс во 1912 година, па сè до денес, продадени се околу 500 милијарди OREO кекси.

Share
Прочитај повеќе

Профитот на Coca Cola во вториот квартал 2,6 милијарди долари

Американската компанија Coca Cola ги надмина очекувањата со профитoт остварен во вториот квартал и ја зголеми прогнозата за приходите за целата година. Најголемиот светски производител на безалкохолни пијалоци соопшти дека сега очекува органски раст на приходите од пет проценти во целата 2019 година, што е поголема проекција во однос на претходниот прогнозиран раст од околу 4 проценти, објави агенцијата Reuters.

Share
Прочитај повеќе

Овчарство – Шанса за невработените!

Овците се исклучително корисни животни. Млеко, месо, волна, кожа, крзно – важни производи што ги добиваме од овците, како за храна, така и за облека. Поради оваа причина, одгледувањето овци е една од најважните гранки на сточарството.

Share
Прочитај повеќе

Колку заработува винарија „Тиквеш“

Најголемата македонска винарија „Тиквеш“ за првите девет месеци годинава оствари приходи од продажба кои надминаа 17 милиони евра, покажуваат официјалните резултати од неконсолидираниот биланс објавен на берзата. Вкупната продажба во однос на истиот период лани пораснала за 9 отсто, а домашната продажба е поголема за 6 отсто и достигна близу до 10 милиони евра. Од странските пазари компанијата има прилив од 7,24 милиони евра.

Share
Прочитај повеќе

Со одгледување на боровинки до профитабилен агро бизнис

Ако добро ја насадите, на еден хектар може да добиете околу 15 садници со боровинки. Едно семејство кое започна со овој бизнис говори дека на почетокот започнале со 200 хектари, а сега имаат околу 900.

Share
Прочитај повеќе