Tридневната работилница на тема „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул“.

Вчера заврши тридневната работилница на тема „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул“. Техничките работни групи од МЗШВ и турската агенција за управување со земјоделскиот осигурителен систем – ТАРСИМ, на министерот Хоџа му ги презентираа резултатите, кои се повеќе од охрабрувачки

Share
Прочитај повеќе

Работилница на тема „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул”

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа денеска ќе учествува на почетокот на работилницата „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул“.

Share
Прочитај повеќе

Одржана работилница за новите обврски на ветеринарните друштва

Во работилниците кои треба да се одржат следниот период како дел од првиот модул, предвидена е реализација и на неколку обуки кои ќе се однесуваат на ветеринарните посети со клинички преглед во поглед на благосостојбата на одгледувалишта за свињи.

Share
Прочитај повеќе

Северна Македонија и ФАО работат за да ги олеснат инвестициите преку Зелениот климатски фонд

Зелениот климатски фонд претставува нов партнер за финансирање за инвестиции за прилагодување кон и ублажување на климатските промени во Северна Македонија. Со цел успешен ангажман со Фондот, потребна е силна институционална рамка, ефективна вклученост и координација на засегнатите страни на национално ниво.

Share
Прочитај повеќе

Во МЗШВ Работилница за валидација на дизајнот на националниот мониторинг на шумите

Работилница за валидација на дизајнот на националниот мониторинг на шумите денеска ќе се одржи во Скопје во организација на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ). 

Share
Прочитај повеќе

АХВ домаќин на регионалната работилница “SIGMA проект и собирање податоци за зоонози и нивно репортирање во „EFSA”

Под покровителство на Европската агенција за безбедност на храна (EFSA), вчера и денес во Скопје, Агенцијата за храна и ветеринарство ќе биде домаќин на регионална работилница “SIGMA проект и собирање податоци за зоонози и нивно репортирање во EFSA”. На состанокот присуствуваат високи претставници од Европската агенција за безбедност на храна, претставници од конзорциумот кој го спроведува SIGMA проектот, претставници од ветеринарните служби на земјите во регионот, од Агенцијата за храна и ветеринарство, Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје и oд Институтот за јавно здравје.

Share
Прочитај повеќе

ГИС обука за агро-еколошко зонирање на земјоделското производство

Главната цел на проектот за агро-еколошко зонирање, кој почна да се спроведува на почетокот на 2018 година е да овозможи точни информации за подобноста за одгледување на одредени земјоделски култури и сорти во дадени производни реони согласно почвено – климатските услови.

Share
Прочитај повеќе

Работилница за развој на бројлерското производство

Потсетување: Во Велес денеска ќе се одржи дводневна работилница чија цел е поставување на рамката за петгодишна, акциски ориентирана Стратегија за развој на македонскиот подсектор за бројлери, во консултација со сите клучни чинители во секторот живинарство.

Share
Прочитај повеќе

Kонсултативна работилница за развој на “зелен” и конкурентен бројлерски подсектор

Во вторник, 19 март, 2019 година, со почеток во 10:30 часот, во хотелот Гарденија во Велес ќе се одржи дводневна работилница чијашто цел е поставување на рамката за петгодишна, акциски ориентирана, Стратегија за развој на македонскиот подсектор за бројлери, во консултација со сите клучни чинители во секторот живинарство.

Share
Прочитај повеќе

“Воведување на национална програма за консолидација на земјиште” продолжува утре во Струмица

На 12. март (вторник), 2019  година, во Струмица, проектот финансиран од Европската Унија “Воведување на национална програма за консолидација на земјиште” (МАИНЛАНД) кој го спроведува ФАО во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ),  организира регионална работилница за подигнување на јавната свест за консолидација на земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе