Липковско Езеро порибено со 350 килограми крап

Ловечкото риболовно друштво Шќипоња – Липково изврши порибување на рибниот фонд со крап на Акумулацијата „Глажња“ и акумулацијата „Липково“.

Share
Прочитај повеќе

Почнува исплатата на средства за произведена и продадена риба

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и  руралниот развој, исплати 7,3 милиони денари за произведена и продадена риба на пазарот на вкупно 14 субјекти. Со средствата од оваа мерка и преку Програмата за рибарство и аквакултура се поттикнува развојот на рибарството и производството на риба во Република Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Одгледувањето риби се смета за бизнис на иднината

Мрсните риби како лосос, пастрмка, сардини, туна и скуша имаат поголемо количество на нутритивни состојки базирани на масти. Таму се содржи и витаминот Д, кој е растворлив во масти. Многу луѓе имаат дефицитет од овој витамин. Тој функционира како стероид во организмот. Мрсните риби се богати и со Омега 3 масните киселини. Овие масни киселини се круцијални за функционирањето на телото и мозокот. Тие исто така спречуваат настанување на многу заболувања.

Share
Прочитај повеќе

Во Токио редок вид на туна продаден за рекордни 3,1 милиони долари

Во Токио, Јапонија беше поставен нов продажен рекорд на загрозениот вид туна, bluefin. Таканаречениот суши тајкун Киоши Кимура, кој е сопственик на ланцеот Sushi Zanmai плати рекордни 3,1 милион долари за огромната риба, пишува Guardian.

Share
Прочитај повеќе