Кавадарчани и росоманци да пријават штети од пролетен мраз кај земјоделски насади

Кавадарчани и росоманци можат да пријават штети од пролетен мраз кај земјоделски насади, информираа од општините Кавадарци и Росоман.

Share
Прочитај повеќе

Во Росоман ќе се проценуваат штетите на овошките од пролетниот мраз

Советот на општина Росоман ја задолжи Комисијата за проценка на штети за седум дена да ги процени оштетувањата од пролетен мраз кај овошките.

Share
Прочитај повеќе

Општина Росоман со ЈАВЕН ПОВИК за пријавување на штети на земјоделските насади од атмосферска непогода – мраз и слана

Општина Росоман ги повикува граѓаните кои имаат материјални штети на земјоделските насади предизвикани од атмосферската непогода – мраз и слана која ја зафати територијата на општина Росоман во деновите 17,18,19 и 20 Март 2020 година и 15 и 16 Април 2020 година да ја пријават штетата на своите насади по електронски пат на opstrosoman@yahoo.com.

Share
Прочитај повеќе

Прв центар за храна, вино и туризам во Росоман

Започна реновирање на старото училиште во Росоман, дел од проект за прекугранична соработка со Грција, вреден 508 илјади евра. Проектот е насловен „Земја на виното“, дел е од ИПА фондовите на Европската Унија. Фондацијата „Тиквешки вински пат“ го реализира заедно со општина Росоман, а партнери од грчка страна се едно министерство, еден факултет и италијанско-грчката комора.

Share
Прочитај повеќе

Петнаесет лица од Кавадарци и Росоман аплицирале за поддршка како млади земјоделци

-Се работи за по две апликации што се однесуваат на лозаровинарство и сточарството, како и 11 барања за поддршка во пчеларството, појасни Николов.

Share
Прочитај повеќе

Околу три милиони килограми праски од Росоманско извезени во Русија

Игор Милошевиќ од Здружението „Росоманска долина”  денеска информираше дека и во земјава  биле продадени околу три милиони килограми од ова овошје. Во домашните преработувачки капацитети пак, завршиле околу милион килограми праски. Во моментов се бере сортата „крес хевен”, а цената е од 18 до 20 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Штетите на грозјето и праските во Росоман од градот се од 20 до 100 проценти

Според податоците од стручните служби, градот оштетил околу 50 ха лозов насад и над 30 ха праски. Насадите од праски кои беа погодени од градот, според земјоделските стручњаци ќе имаат послаб и понеквалитетен род а проблем ќе има и да се остават родни и здрави гранки за следната реколта. Поради ваквите состојби постојано се апелира до земјоделците за поставување на заштитни мрежи или осигурување на родот.

Share
Прочитај повеќе