Министерот Димковски оствари средба со г-ѓа Кеико Ханеда, амбасадор на Јапонија во РСМ

Двете страни се согласија дека средствата ќе бидат искористени за земјоделска механизација, и по добивање на согласност од Јапонската Влада веднаш ќе биде објавен повик за бескаматни кредити со грејс период со цел за обезбедување на потребната механизација за земјоделците.

Share
Прочитај повеќе

Северна Македонија е најдобриот корисник на ИПАРД во регионот, силно признание за РСМ од првиот човек на ЕК за европските фондови за земјоделство и рурален развој

-Од исклучително значење е поддршката што ја добиваме од страна на Европската Унија, особено преку ИПАРД 2 програмата. Мерките од ИПАРД 2 овозможуваат подобрување на конкурентноста на македонското земјоделство преку инвестиции во после-бербени и маркетингшки активности,  инвестиции во преработувачки капацитети и опрема, развој на нови рурални бизниси, како рурален туризам, креирање на нови работни места, подобрување на физичката инфраструктура и достапните услуги. Сето ова ќе придонесе за подобрување на квалитетот на живот во руралните области“, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе