Програмата за Рурален развој 2021 одлична: Пари за млади земјоделци, рурална жена, механизација, 10 000 за нов агробизнис…

Средствата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2021 година во вкупен износ од 1.196.897.000 денари се обезбедени
согласно Буџетот на Република Северна Македонија за 2021 година.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски : 540 земјоделци ќе добијат нови трактори преку програмата за рурален развој, денеска беа доделени првите пет договори

„Вкупната финансиска поддршка за сите 540 апликации изнесува  206.000.000 денари. Најголем дел од апликантите побараа набaвка на трактори од марката  Тафе, Солис, Махиндра. Заради заштита и намалување на ширењето на „Ковид 19“, сите кои имаат аплицирано за оваа мерка и ги исполнуваат условите, а денеска не се овде договорите заедно со упатство ќе ги добијат на домашна адреса.

Share
Прочитај повеќе

Денеска на седница на Влада измена на програмата за финансиска поддршка на Рурален развој за 2020

На денешната 17-та Владина седница, која е закажана со почеток во 12:00 часот, на дневен ред, меѓу другото за разгледување се и Предлогот за изменување и дополнување на Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2020 година, како и Предлог – програмата за изменување и дополнување на Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2020 година.

Share
Прочитај повеќе

Со проектот “Обнова и развој на селата” се реконструираат улици во Долно Оризари

Со овој проект во општина Битола се врши реконструкција на улиците 9-та и 17-та во должина од 335.4 метри во населеното место Долно Оризари.

Share
Прочитај повеќе

Распределени се 50 фотоволтаични комплети за производство на струја на бачилата и 150 водопоила од инокс за напојување на добитокот

Модернизацијата на бачилата, особено снабдувањето на бачилата со електрична енергија, ќе овозможи и модернизација на производствениот процес за преработка на млекото во млечни производи.

Share
Прочитај повеќе

„И од Битола се може(и)“ со три успешни приказни за одржлив туризам

И додека многу туристички работници сеуште тврдат дека треба да се инвестира во скап туризам кај нас, три примери од Битола покажуваат дека може поинаку, може подобро и може да носи профит.

Share
Прочитај повеќе

Преку Програмата за рурален развој, по цели 40 години, реконструиран патот од село Кажани до село Маловишта

Освен овој проект, во општина Битола се реализираат и други 6  проекти одобрени од страна на  Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, односно Битола ќе се поддржи со вкупен грант од 38 милиони денари. 

Share
Прочитај повеќе

Програмата за капитални субвенции за плански региони на седница на Влада

Предлог – програмата за капитални субвенции за развој на плански региони во областа на земјоделството и руралниот развој за 2020 година и Предлог – програмата за изменување на Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2020 година, ќе бидат дел од повеќето точки на дневниот ред на денешната шеста редовна седница на Владата.

Share
Прочитај повеќе

Локалниот пат кој ги поврзува Виниче и Страчинци постои 50 години, но сега за прв пат ќе се асфалтира

-Овој пат постои повеќе од 50 години, но сега за прв пат ќе асфалтира по стандардите за градба на патишта. Патот е долг 2 км и истиот е во вредност од 15 милиони денари, пари кои се обезбедени со финансиска подршка од оваа влада. Очекуваме да биде завршен и пуштен во употреба за 10 месеци – изјави министерот Димковски

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ со средствата за капитални инвестиции продолжува да создава услови за достоинствен живот во сите општини

Денеска Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски беше во Општина Лозово каде во тек е реконструкција на осум улици од кои 6 се во село Лозово, една во село Дорфулија и една во село Каратманово.

Share
Прочитај повеќе