Подготовка на почвата за садење краставици

Нанесувањето на црна фолија може да резултира со порана берба за 7 до 14 дена, а нанесувањето на прозирна за најмногу 21 ден.

Share
Прочитај повеќе

Ако садите капинки овие работи мора да ги знаете

Одгледувањето на  капини може да биде добро ако на просторот  имаме добра циркулација на воздухот,  помалку  роса и други отежнувачки околности, како и избор на почва со длабок физиолошки профил.

Share
Прочитај повеќе

Кога е подобро да се засадат малини, во есен или во пролет?

Есенското садење дава најдобри резултати, бидејќи засадените садници обично се влажни   а коренот се развива за време на топлите зимски денови. Есенското садење е далеку подобро од пролетното, а садењето малини во доцната пролет може да биде неповолно. Садниците мора да бидат високи најмалку 30 см.

Share
Прочитај повеќе

Денес се сади Божикна пченица

Пченицата се сади на празникот на Света велокомаченичка Варвара, на 17. декември, кај православците или на Свети Никола на 19. декември, а кај католиците на 13. декември, на денот на Света Луција.

Share
Прочитај повеќе

Садење јагоди- практични совети

Многу важна работа во производството на јагода е изборот на локација и квалитетна подготовка на почвата.

Share
Прочитај повеќе

Грешки при садење овошни дрвја

Овошните садници никогаш нема да ја имаат таа сила на раст и корен како овошје засадено во јама во форма на квадрат во длабочина од 100 x 100 cm и длабочина од 60-70 см. Покрај тоа, коренот на овошје засадено во плитка јама наскоро наидува на тврд слој на земја и не оди длабоко, но странично, по површината на земјата.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Градинарство

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата. Треба да се има во предвид дека, треба да се отстранат деформираните, заболени и нестандардни плодови од краставици, домати и пипер. Тоа ќе овозможи нормален раст на новите заврзоци, ќе се намали опасноста од зараза и воопшто ќе се добие подобар и порентабилен производ.

Share
Прочитај повеќе

Како да го одржуваме угарот?

Дефиниција за угар, во согласност со важечките прописи е следна: “Земјиштето под угар е обработливо земјиште каде што не се врши земјоделско производство, додека неодржувано земјоделското земјиште се смета за необработливо”. За потребите на еколошки значајно земјиште (EZP),  земјиштето треба да биде неактивно во периодот од 15 февруари до 15 август од годината во која е поднесено единствено барање.

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на ореви

Производството на саден материјал кај оревите се врши на два начини: генеративно (со семе) и вегетативно (со калемење) за производство на сортни садници, а во ретки случаеви со корења.

Share
Прочитај повеќе

Како се садат јагоди?

Јагоди може да се садат во текот на целата година, но летното садење дава најбогат род.

Share
Прочитај повеќе