АХВ со активности за категоризација на одгледувалиштата на свињи кои имаат минимум една единка

Врз основа на спроведениот попис на одгледувалишта на свињи со вкупно 133 397 единки, утврдено е дека најголемиот број од свињите, односно околу 70 проценти од популацијата, или 92 934 единки се одгледуваат во 16 големи свињарски фарми, со над 1 000 единки.

Share
Прочитај повеќе

Да се забрани одгледување свињи во несоодветни услови за да се спречи ширење болести

– Да се најде законско решение за воведување забрана за чување свињи на одгледувалишта што немаат воспоставено соодветни биосигурносни мерки со цел спречување на појава и ширење на болести кај животните, вклучително и на африканската свинска чума, за која алармот за опасност од појава и на институциите и на одгледувачите е дигнат на највисоко ниво.

Share
Прочитај повеќе

Некои раси на свињи

Некои од најпознатите раси на свињи се германски ландрас, дански ландрас, пиетрен и големиот јоркшир.

Share
Прочитај повеќе

Македонија забрани увоз на месо и добиточна храна од државите каде има регистрирано африканска свинска чума

Во Македонија нема присуство на болеста африканска свинска чума, уверуваат од Агенцијата за храна и ветеринарство. Велат дека деноноќно ја следат состојбата на терен, а подготвени се за спроведување интервентни мерки во случај африканската чума да се појави во земјава. Поради појавата на блиски жаришта во соседството, Агенцијата ги зголемува безбедносните мерки и воведува забрана за увоз и транзит на свинско месо, производи од свинско месо и добиточна храна од земјите каде е утврдено присуство на болеста.

Share
Прочитај повеќе

Исхрана на свињите за тов

За исхрана на свињитњ за тов, обично се користат две смеси. Во првиот временски период (од 25 до 60 кг) се дава мешавина од 16% протеин, а подоцна и од 60 до 100 кг мешавина од 14% протеин. Главен извор на енергија во мешавината, обично е пченката,а основен извор на протеини е соина сачма. Составот на оброкот за свињите не треба да биде константно ист, треба да се менува во зависност од цената на суровините и товните свињи на пазарот.

Share
Прочитај повеќе

Како да спречите канибализам кај свињите?

Канибализмот произлегува од: пренатрупаност, лоша хигиена, микроклиматски услови, неадекватна исхрана, присуство на паразити, инфективни болести и промена во однесувањето. Интензитетот на симптомите зависи од многу фактори кои делуваат истовремено, нивниот интензитет и должината на делувањето. Со оглед на тоа дека симптомите се јавуваат најпрво кај едно, па кај помај број грла во групата, извесно е дека не се исклучува ни генетскиот фактор.

Share
Прочитај повеќе

Откриени заразни ларви кај свињите во Србија

Во подрачјето на Поморавскиот округ во Србија откриена е болеста трихинолоза во примероци месо од домашна свиња, јави Танјуг. Оваа година, ова е петти случај на трихинелоза кај домашни и диви свињи во регионот на Свилајнац.

Share
Прочитај повеќе

АХВ ќе врши попис на свињите како превенција од болеста Африканска чума

-Согласно со решението, пописот ќе го спроведат ветеринарните друштва кои со Агенцијата имаат потпишано договор за реализација на активности од јавен интерес, почнувајќи од 8 ноември, и истиот ќе заврши на 31 декември годинава, велат од АХВ.

Share
Прочитај повеќе

Промоција на прирачникот за воведување биосигурносни мерки на одгледувалиштата на свињи

– Унапредувањето на биосигурносните мерки и предвиденото прекинување на превентивната вакцинација на свињите против болеста класична свинска чума во 2020 година, претставуваат основа во иднина да се побара од Европската унија, Република Македонија да добие статус на слободна земја за извоз на свежо свинско месо и на европскиот пазар, велат од АХВ.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Да не се внесува храна од Бугарија, фармерите да не ги пуштаат свињите на паша

АХВ ги засили мерките за надзор и контрола на болеста „африканска свинска чума“ по добиената потврда на 31 август годинава дека оваа болест е присутна во селото Тутраканци во реонот на Варна, Бугарија. Донесено е и решение за забрана за увоз и транзит на свињи, производи и нус производи од свинско месо од регионот во Бугарија каде е потврдено присуство на болеста, со цел заштита од внесување на вирусот во Македонија.

Share
Прочитај повеќе