Започна аплицирањето за добивање на субвенции за откупувачите на сливи и на пченица од овогодинешната реколта

Сите откупувачи на сливи и преработувачи на пченица од денеска се до 25- ти декември 2018 – та година  ќе може да поднесуваат барања за финансиска поддршка за откупени сливи и пченица од домашно производство од овогодинешната  реколта.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски гледа политика во протестите на производителите на сливи

Државата нема проблем со откупот, вели Николовски, зашто одобриле по 2 денари за откупувачите и 3 денари за производители за предаден килограм сливи.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ го решава проблемот со откупот на сливи, се воведува нова субвенција

Сите правни лица откупувачи на сливи регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски производи,  кои извршиле откуп на сливи од реколта 2018 година од домашно производство ќе добијат субвенција од 2 денари по килограм за откупени сливи. Финансиската поддршка ќе стапи на сила со објавување на одлуката во Службен весник  на РМ, и ќе важи  за откупени количини на сливи до 15 септември 2018 година, по откупна цена не пониска од 5 денари за килограм за индустриски сливи.

Share
Прочитај повеќе

Сливарите очекуваат рекордна реколта

– Апелирам до Министерството за земјоделие, да има лиценцирани откупувачи, кои што ќе склучат договор на почетокот од годината за да знаеме колкава ќе биде цената и кој ќе откупува, а не без лиценца, кој сака доаѓа, уценува или едноставно не се појавува и родот останува по нивите- додаде Десподов.

Share
Прочитај повеќе